«Ανάσες» από την πορεία των ελληνικών ομολόγων – Πτώση 31% στο κόστος δανεισμού μέσα σε 23 ημέρες


Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες με το spread να έχει συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, εξέλιξη που δίνει ανάσες στο Δημόσιο και στις τράπεζες.

Το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση «κόλλησε» σε επίπεδα άνω του 3%.

Σήμερα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 3,2% και το spread είναι στις 215 μονάδες βάσης, όταν στις 14 Ιουνίου η απόδοση ήταν στο 4,7% και το spread πλησίαζε τις 300 μονάδες βάσης.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων οφείλεται στη δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα κάνει ότι απαιτείται για να περιορίσει τον κατακερματισμό των αποδόσεων στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ. Μάλιστα, ο σχετικός μηχανισμός είναι ήδη προς διαβούλευση και φέρεται να δομείται στη βάση των προτάσεων των χωρών του Νότου.

Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού με την πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου κατά 31% μέσα σε 23 ημέρες έχει δώσει ανάσες και στο τραπεζικό σύστημα.

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σημαντική έκθεση σε κρατικά χρεόγραφα. Συγκεκριμένα, η έκθεσή τους ανέρχεται σε 25,6 δισ. ευρώ, ήτοι στο 7,8% του συνολικού ενεργητικού τους.

Να σημειωθεί πως το μερίδιο του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που έχει τοποθετηθεί σε κρατικά ομόλογα είναι λίγο υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο των υπόλοιπων χωρών του «νότου» της ευρωζώνης, αλλά σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο για τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων, αυξάνει τις τιμές των συγκεκριμένων ομολόγων που είχαν πιεστεί σημαντικά τις τελευταίες 100 ημέρες και δίνει ανάσες στις τραπεζικές διοικήσεις.

Τραπεζικά στελέχη και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως καθώς οδεύουμε προς μια πιο σφικτή νομισματική πολιτική και ανεξάρτητα από το τί θα κάνει η ΕΚΤ για την αποφυγή της διεύρυνσης της απόκλισης του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη, κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθούν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας και επιταχύνουν την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Στη βάση αυτή, όλοι αναμένουν την αυριανή αξιολόγηση του οίκου Fitch για την Ελλάδα, η οποία θα λειτουργήσει ως «τροχιοδεικτικό» για την συνέχεια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ