Ιαπωνία: Διαμαρτύρεται για τον εντοπισμό κινεζικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά


Ιαπωνία: Η Ιαπωνία θεωρεί τη στρατιωτική αυτοπεποίθηση της Κίνας στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα Καθώς οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, οι εντάσεις αυξήθηκαν για λίγο στον Ειρηνικό, αφού η Ιαπωνία εντόπισε κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είπε ότι μια κινεζική φρεγάτα έπλευσε εντός της «συνεχούς ζώνης», ακριβώς έξω από τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά Σενκάκου – τα οποία επίσης το Πεκίνο διεκδικεί και αποκαλεί Ντιαόγιο – για αρκετά λεπτά τη Δευτέρα το πρωί. Αυτή η παρατήρηση ήρθε μόλις 40 λεπτά αφότου μια ρωσική φρεγάτα είχε εισέλθει στα ύδατα για περισσότερο από μία ώρα, είπε το υπουργείο.

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινεζο-ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ιάπωνες αμυντικοί αξιωματούχοι ανέφεραν την πιθανότητα τα πλοία να ήταν εκεί για να αποφύγουν έναν τυφώνα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Seiji Kihara είπε ότι η Ιαπωνία υπέβαλε διαμαρτυρία εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία» στο Πεκίνο για το περιστατικό.

“Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν εγγενές τμήμα της επικράτειας της Ιαπωνίας ιστορικά και βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα ήρεμα αλλά αποφασιστικά για να προστατεύσει την ιαπωνική γη, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο”, είπε ο Κιχάρα.

Δεν υπήρξε παραβίαση των χωρικών υδάτων, είπε, αλλά σημείωσε ότι η κινεζική εισβολή στη συνεχόμενη ζώνη ήταν ένα τέταρτο τέτοιο γεγονός από τον Ιούνιο του 2016. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, επέκρινε τη διαμαρτυρία του Τόκιο και δικαιολόγησε την είσοδο της φρεγάτας ως «νόμιμη και δικαιολογημένη». «Η Ιαπωνία δεν έχει δικαίωμα να κάνει τέτοιες ανεύθυνες παρατηρήσεις», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι τα νησιά είναι κινεζικό έδαφος.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της θεωρεί την ολοένα και πιο δυναμική στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Τόκιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις κινεζικές δραστηριότητες κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ