Παιδική κακοποίηση: Χρόνιες παθήσεις στην 3η ηλικία συνδέονται με πρώιμο τραύμα


“Δυστυχώς, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η τραυματική εμπειρία της παιδικής σωματικής κακοποίησης μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία πολλές δεκαετίες αργότερα. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της αξιολόγησης των δυσμενών παιδικών εμπειριών μεταξύ ασθενών όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων”, δήλωσε η Anna Buhrmann. , η οποία ξεκίνησε αυτή την έρευνα για την προπτυχιακή της διατριβή στο πρόγραμμα Bachelor of Arts and Science στο Πανεπιστήμιο McMaster, Hamilton στο Οντάριο και είναι βοηθός ερευνήτρια στο Institute of Life Course & Aging στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οι σωματικές ασθένειες που αναπτύχθηκαν περιελάμβαναν διαβήτη, καρκίνο, ημικρανίες, αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι δεσμοί μεταξύ της παιδικής κακοποίησης και της κακής σωματικής και ψυχικής υγείας παρέμειναν ακόμη και μετά την καταγραφή του εισοδήματος, της εκπαίδευσης, του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων παραγόντων που βλάπτουν την υγεία. “Οι επαγγελματίες υγείας που εξυπηρετούν ηλικιωμένους πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά να παραπέμψουν άτομα για συμβουλευτική. Μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία [CBT], έχει δοκιμαστεί και έχει βρεθεί αποτελεσματική στη μείωση της διαταραχής μετατραυματικού στρες και της κατάθλιψης και του άγχους συμπτώματα των επιζώντων παιδικής κακοποίησης», είπε η συγγραφέας καθηγήτρια Esme Fuller-Thomson, η οποία επέβλεψε την έρευνα της διατριβής της Buhrmann. Η Fuller-Thomson είναι Διευθύντρια του Institute of Life Course & Aging στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Δεν ήταν δυνατό για τη συγχρονική μελέτη να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες οδούς μέσω των οποίων η σωματική κακοποίηση ως παιδί επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου αργότερα στη ζωή του. Οι τρέχουσες μελέτες υποδεικνύουν ότι η παιδική σωματική κακοποίηση επηρεάζει πολλές φυσιολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απορρύθμισης των συστημάτων που ρυθμίζουν την απόκριση του σώματος στο στρες. Μελλοντική προοπτική έρευνα που θα διερευνήσει διαταραχές σε αυτά τα συστήματα που συνδέονται ήδη με αρκετές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, όπως τα μη φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να ρίξει φως στην εμπειρία των θυμάτων παιδικής κακοποίησης. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα στο Aging Health and Research.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ