Σπάνια συνάντηση Αμπάς-Γκαντς πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν σε Ισραήλ και Παλαιστίνη


Έξι μήνες μετά τη συνάντησή τους στο Ισραήλ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η σπάνια συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης έγινε με την ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής Έιντ αλ Άντχα και σκοπό είχε να «συζητηθεί ο πολιτικός και στρατιωτικός συντονισμός ενόψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», ανέφερε το γραφείο του κ. Γκαντς σε σύντομη ανακοίνωσή του.

«Η συνάντηση ήταν θετική. Τα μέρη συζήτησαν τις προκλήσεις για την ασφάλεια και τις πολιτικές προκλήσεις στην περιοχή (…) και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό τους στο πεδίο της ασφάλειας και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες του κ. Γκαντς.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς «υπογράμμισε τη σημασία» που έχει «να δημιουργηθεί πολιτικός ορίζοντας» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και «την ανάγκη να δημιουργηθεί (σ.σ. θετική) ατμόσφαιρα πριν από την επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν», ανέφερε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαντς, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και επικεφαλής της κεντρώας παράταξης Μπλε και Λευκό, είχαν συναντηθεί τον Δεκέμβριο στο Ισραήλ, κάτι που είχε πυροδοτήσει αντεγκλήσεις στην ισραηλινή πολιτική αρένα.

Η νέα συνάντησή τους, στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημειώθηκε ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας ως την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπάιντεν θα βρίσκεται από τη 13η ως την 15η Ιουλίου στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προτού μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Ο προκάτοχος του κ. Λαπίντ στην ηγεσία της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Γιαμίνα, δήλωνε πως αρνείται να συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Έπειτα από επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γιαΐρ Λαπίντ από την πλευρά του είπε πως «δεν αποκλείει» συνάντηση με τον κ. Αμπάς, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή δεν είναι «προτεραιότητα», καθώς πλησιάζουν οι νέες εκλογές στο Ισραήλ, την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ