Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα αναδρομικά για τους ένστολους

Ολοκληρώθηκε η πίστωση των αναδρομικών ποσών που δικαιούνται οι ένστολοι, δηλαδή οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί. Τα καθαρά ποσά (που τους οφείλονται από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2016) είναι μειωμένα κατά 40% – 45% σε σχέση με την μεικτή δαπάνη που τους εγκρίθηκε καθώς έχει γίνει παρακράτηση φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν ποικίλουν ανάλογα τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας ανώτατος αξιωματικός, στον βαθμό του ταξίαρχου, λαμβάνει από 8.600 έως 9.500 ευρώ (καθαρό ποσό). Όπως ανέφεραν πληροφορίες, άλλο είναι το ποσό για τον ταξίαρχο με τρία παιδιά και άλλο για τον έγγαμο χωρίς παιδιά. Ο πρώτος έχει σαφώς περισσότερες κρατήσεις, συνεπώς έλαβε μικρότερο ποσό. Στην ίδια λογική και τα χορηγούμενα αναδρομικά στους άλλους βαθμούς. Αντισυνταγματάρχης για παράδειγμα λαμβάνει το ποσό των 5.700 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ομοιόβαθμοι του οι οποίοι πήραν έως και 6.200 ευρώ. Έγγαμοι ανθυπασπιστές με παιδιά, αλλά με διαφορετικά χρόνια υπηρεσίας, ορισμένοι πήραν περί τα 2.700 ευρώ και κάποιοι άλλοι 2.400 ευρώ.

Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών σε άλλους δικαιούχους όπως οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί εκπαιδευτικοί.

Πηγές από το χώρο των πανεπιστημιακών αλλά και από τον ιατρικό κλάδο παραπέμπουν σε καθυστερήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ως προς την σύνταξη του καταλόγου των τελικών δικαιούχων. Από την πλευρά τους, παράγοντες του ΓΛΚ, αναφέρουν ότι απαιτούνται αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθούν το ξεκαθάρισμα των δικαιούχων καθώς η κάθε περίπτωση δικαιούχου είναι διαφορετική (χρόνοι ωρίμανσης, επιδόματα κλπ)

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι, ούτως η άλλως µε βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε, τα αναδρομικά μπορούν να δοθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2019!

Σύμφωνα, πάντως με τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, τα ποσά των αναδρομικών (σε ακαθάριστη βάση) για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από τα 4.015,55 ευρώ (αναδρομικά 17,5 μηνών) για έναν άγαμο επίκουρο καθηγητή με 15 χρόνια προϋπηρεσίας σε ΤΕΙ και εκτινάσσονται στα 21.843,56 ευρώ για διευθυντή γιατρό του ΕΣΥ με 27 χρόνια προϋπηρεσία στο σύστημα Υγείας.

Ένας αναπληρωτής καθηγητής με 23 χρόνια υπηρεσίας δικαιούται, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, 10.333,84 ευρώ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ