Σρι Λάνκα: Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός συμφώνησαν να παραιτηθούν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην κατοικία του Προέδρου


Σρι Λάνκα: Ο Πρωθυπουργός θα παραιτηθεί αφού οι ταραχοποιοί εισβάλλουν σε ιδιωτική κατοικία και ανάβουν φλόγες Η πρωθυπουργική κατοικία της Σρι Λάνκα πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη συντριπτική οικονομική κρίση Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Gotabaya Rajapaksa και ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe συμφώνησαν να παραιτηθούν μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στην κατοικία του προέδρου για να διαμαρτυρηθούν για την ακρωτηριαστική οικονομική κρίση στο έθνος της Νότιας Ασίας.

Διαδηλωτές στην πόλη Κολόμπο πέρασαν οδοφράγματα της αστυνομίας και εισέβαλαν στην κατοικία και το γραφείο του προέδρου το Σάββατο και στόχευσαν την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού, πυρπολώντας την, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Mahinda Yapa Abeywardena, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα, δήλωσε ότι ο Rajapaksa συμφώνησε να παραιτηθεί από την Τετάρτη.

Νωρίτερα, οι διαδηλωτές έφεραν σημαίες και κράνη της Σρι Λάνκα καθώς εισέβαλαν στην κατοικία του Ρατζαπάκσα, καθισμένοι σε κρεβάτια και κολυμπώντας σε μια πισίνα.

«Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε ασφαλής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη αμυντική πηγή.

Η χώρα, που αποτελείται από περίπου 22 εκατομμύρια, υποφέρει από σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος, η οποία έχει περιορίσει τις βασικές εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων.

Αυτή η έλλειψη έχει ωθήσει το νησί στη χειρότερη οικονομική του κατάσταση των τελευταίων 70 ετών. «Για να διασφαλίσω τη συνέχιση της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας όλων των πολιτών, αποδέχομαι την καλύτερη σύσταση των ηγετών του Κόμματος σήμερα, να ανοίξει ο δρόμος για μια Πανκομματική Κυβέρνηση», έγραψε ο Wickremesinghe στο Twitter.

«Για να διευκολύνω αυτό θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός».

Ο Ρατζαπάκσα έχει κατηγορηθεί από πολλούς για την οικονομική παρακμή της χώρας.

Από τον Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά τις οποίες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου πιστεύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές πορείες φέτος.

Διαδηλωτές της Σρι Λάνκα που απαιτούσαν από τον Πρόεδρο Gotabaya Rajapaksa να παραιτηθεί, εισέβαλαν αναγκαστικά στην επίσημη κατοικία του το Σάββατο, ανέφερε το ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα αποδοκιμάζοντας τη χειρότερη οικονομική κρίση του νησιωτικού κράτους στην πρόσφατη μνήμη.

Διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φέρουν σημαίες της Σρι Λάνκα, συγκεντρώνονται έξω από το γραφείο του προέδρου στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην κυβερνητική περιοχή του Κολόμπο, σπάζοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας πριν φτάσουν στην κατοικία του Ρατζαπάκσα.

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα, αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να περιβάλλουν το σπίτι του προέδρου, είπε ο μάρτυρας.

Μια σοβαρή έλλειψη καυσίμων στο ασιατικό νησί έχει σταματήσει τις υπηρεσίες μεταφορών, αλλά οι διαδηλωτές εξακολουθούσαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία, τρένα και φορτηγά από διάφορες περιοχές της χώρας για να φτάσουν στο Κολόμπο για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές αποτυχίες της κυβέρνησης.

Η φτωχή χώρα τις τελευταίες εβδομάδες σταμάτησε να λαμβάνει αποστολές καυσίμων, γεγονός που ανάγκασε τα σχολεία να κλείσουν και περιόρισε τη βενζίνη και το ντίζελ για υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες.

Διαδηλωτές της Σρι Λάνκα που απαιτούσαν από τον Πρόεδρο Gotabaya Rajapaksa να παραιτηθεί, εισέβαλαν αναγκαστικά στην επίσημη κατοικία του το Σάββατο, ανέφερε ένα ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα αποδοκιμάζοντας τη χειρότερη οικονομική κρίση του νησιωτικού κράτους στην πρόσφατη μνήμη.

Η χώρα έχει πληγεί από τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός της Σρι Λάνκα έφτασε στο 54,6% τον Ιούνιο.

Η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να βλάψει τις συζητήσεις της Σρι Λάνκα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το οποίο επιδιώκουν διάσωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναδιάρθρωση κάποιου εξωτερικού χρέους και άντληση κεφαλαίων από πολυμερείς και διμερείς πηγές για να αμβλύνουν το βάρος της επιδεινούμενης λειψυδρίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ