Νέα μελέτη: Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε έναν φίλο, μην διστάσετε να πείτε γεια


Σε μια σειρά πειραμάτων στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 6.000 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, γενικά, οι άνθρωποι υποτίμησαν την αξία του να «προσεγγίσουν» κάποιον στον κοινωνικό τους κύκλο με τον οποίο δεν είχαν επικοινωνήσει εδώ και καιρό. Οι παραλήπτες, όπως αποδείχθηκε, εκτίμησαν τη χειρονομία —συχνά απλώς ένα μήνυμα για να πουν ένα γεια— περισσότερο από ό,τι περίμενε ο αποστολέας.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη: Τελικά, είναι ωραίο να ξέρεις ότι κάποιος σε σκέφτεται και νοιάζεται αρκετά για να κάνει check in. Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνήτρια Peggy Liu, αυτό που έχει ενδιαφέρον ότι το άτομο που στέλνει το μήνυμα συχνά υποτιμά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κίνησή του. «Γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικές συνδέσεις ενισχύουν την ευημερία μας, οπότε γιατί να μην το κάνουμε πιο συχνά;» λέει χαρακτηριστικά η Liu, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο University of Pittsburgh Katz Graduate School of Business.

Για την Liu, “το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ξεκάθαρο”: Εάν ένας φίλος ή ένας γνωστός εμφανιστεί στις σκέψεις σας, γιατί να μην τον ενημερώσετε για αυτό; “Δεν είναι τόσο δαπανηρό να στείλεις ένα γραπτό μήνυμα για να πεις: “Απλώς σε σκεφτόμουν. Πώς είσαι;” λέει χαρακτηριστικά η ερευνήτρια.

Τα ευρήματα – που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 11 Ιουλίου στο Journal of Personality and Social Psychology – προέρχονται από 13 πειράματα που αφορούσαν ενήλικες των ΗΠΑ διαφόρων ηλικιών. Στους περισσότερους, οι ερευνητές ζήτησαν να σκεφτούν κάποιον για τον οποίον είχαν φιλικά αισθήματα, αλλά δεν είχαν έρθει σε επαφή τελευταία και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν μαζί τους. Αυτό σήμαινε να στείλουν είτε ένα σύντομο μήνυμα είτε ένα μήνυμα και ένα μικρό δώρο, όπως ένα σακουλάκι με μπισκότα ή καφέ.

Οι αποστολείς βαθμολόγησαν τον βαθμό στον οποίο περίμεναν ότι η χειρονομία τους αυτή θα εκτιμηθεί από τον παραλήπτη και οι ερευνητές επικοινώνησαν με τους παραλήπτες για να δουν πόσο μεγάλη ήταν στην πραγματικότητα η εκτίμησή τους. Η ομάδα της Liu βρήκε ένα σταθερό μοτίβο: Οι αποστολείς γενικά υποτίμησαν τον αντίκτυπο που θα είχε η χειρονομία τους!

Τα ευρήματα συνάδουν με την έρευνα για άλλους τύπους κοινωνικής αλληλεπίδρασης, σύμφωνα με τον James Maddux, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο Προώθησης της Ευημερίας του Πανεπιστημίου George Mason στο Fairfax. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι συχνά δεν υπολογίζουν σωστά την υποδοχή που θα λάβουν αν προσπαθήσουν να ανταλλάξουν ευχάριστες σχέσεις με έναν εντελώς άγνωστο. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ανθρώπων, η «συντριπτική πλειονότητα» των αγνώστων ανταποκρίνεται θετικά, σημείωσε ο Maddux.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ