Ινομυαλγία: Nέα εργαλεία διάγνωσης με βάση την εξέταση του μικροβιώματος εντέρου


Επηρεάζοντας έως και το 4% του πληθυσμού και κυρίως γυναίκες, η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που προκαλεί πόνο, κόπωση και γνωστικά προβλήματα. Ελάχιστα κατανοητή, η κατάσταση αυτή δεν έχει θεραπεία και είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Τώρα, χάρη στην εργασία μιας ομάδας επιστημόνων από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του McGill University Health Center (RI-MUHC), το Πανεπιστήμιο McGill, το Université de Montréal και το Institute for Pain Medicine στο Rambam Health Care Campus στη Χάιφα του Ισραήλ, υπάρχει ελπίδα.

Αφού έδειξε για πρώτη φορά, το 2019, ότι η ινομυαλγία συνδέθηκε με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, η ομάδα των ερευνητών έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και του συνδρόμου. Σε μια νέα μελέτη, παρουσιάζουν τα πρώτα στοιχεία: ότι οι ασθενείς με ινομυαλγία εμφανίζουν διαφορετικές ποσότητες και είδη βακτηρίων του εντέρου, καθώς και διαφορετικές συγκεντρώσεις χολικών οξέων στο αίμα, σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους. Δείχνουν επίσης ότι ορισμένες από αυτές τις διαφορές συσχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pain και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων για όσους πάσχουν από ινομυαλγία.

Μια μοναδική σύνθεση χολικών οξέων

Τα ανθρώπινα χολικά οξέα, που εκκρίνονται από το συκώτι, βοηθούν το σώμα να αφομοιώσει τα έλαια και τα λίπη, αλλά επίσης πραγματοποιούν πολλές βιολογικές δραστηριότητες σε άλλα συστήματα του σώματος. Μόλις μεταβολιστούν στο έντερο, επανακυκλοφορούν στο ήπαρ και το αίμα και γίνονται δευτερογενή χολικά οξέα. Σε αυτή τη μελέτη, συγκρίνοντας 42 υγιείς γυναίκες με 42 γυναίκες με ινομυαλγία, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με ινομυαλγία είχαν σημαντικές αλλαγές στη συγκέντρωση δευτερογενών χολικών οξέων.

“Η αλλαγή στα χολικά οξέα που παρατηρήσαμε σε ασθενείς με ινομυαλγία στη μελέτη μας είναι αρκετά διακριτή ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική βιολογική υπογραφή για την ανίχνευση ατόμων με ινομυαλγία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, δεδομένου ότι η διάγνωση της ινομυαλγίας είναι συχνά μια μακρά διαδικασία που απαιτεί τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα», λέει ο Δρ. Amir Minerbi, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η παρουσία έξι συγκεκριμένων δευτερογενών χολικών οξέων ήταν αρκετή για να προβλέψει με πάνω από 90 τοις εκατό ακρίβεια εάν ένα άτομο στη μελέτη είχε ινομυαλγία.

Αλλαγές που σχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από όλους τις συμμετέχουσες για ανάλυση βακτηρίων μικροβιώματος καθώς και δείγματα αίματος για ανάλυση χολικών οξέων. Για να δουν αν υπήρχαν συσχετίσεις μεταξύ των παρατηρούμενων βιοχημικών αλλαγών και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, ζήτησαν από τις συμμετέχουσες με ινομυαλγία να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τον πόνο, την κόπωση, την ποιότητα του ύπνου και τα γνωστικά και σωματικά τους προβλήματα. Οι ασθενείς περιέγραψαν επίσης τη σωματική τους λειτουργία, τις εργασιακές δυσκολίες, την πρωινή κόπωση, τη μυϊκή δυσκαμψία, το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα δευτερογενές χολικό οξύ που ονομάζεται άλφα-μουριχολικό οξύ (aMCA) που ήταν κατά μέσο όρο πέντε φορές λιγότερο παρόν σε ασθενείς με ινομυαλγία. Διαπίστωσαν ότι η παρουσία του συσχετίστηκε αρνητικά με τα περισσότερα από τα συμπτώματα του συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της κόπωσης, του μη αναζωογονητικού ύπνου και των γνωστικών προβλημάτων. “Εάν αυτό επιβεβαιωθεί σε μελλοντικές μελέτες, μπορεί να εξερευνούμε έναν πιθανό νέο μηχανισμό που περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο δευτερογενές χολικό οξύ που επηρεάζει τον χρόνιο πόνο”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Yoram Shir, από τη Μονάδα Διαχείρισης Πόνου MUHC Alan Edwards.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ