Τσιόδρας για Covid-19: Ήρθε για να μείνει – Χρειαζόμαστε νέα γενιά εμβολίων παγκοσμίως


Στην παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ο στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως η πανδημία Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι παραλλαγές του ιού είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται. «Υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» είπε ο καθηγητής και επανέλαβε τις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

Για τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ».

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη διάσταση της ψυχικής υγείας στην Covid και σημείωσε ότι η Ελλάδα διόρισε υφυπουργό ειδικά στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μίλησε επίσης για τη στρατηγική των τεστ και της ενημέρωσης, ενώ ερωτηθείς για το αν έμειναν πίσω ασθενείς non Covid στη διάρκεια της πανδημίας, απάντησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο των ασθενών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ