«Λύγισε» η Βρετανία για τον Μο Φάρα – «Είπα την αλήθεια για χάρη της οικογένειάς μου»


Τη συγκινητική ιστορία της ζωής του μοιράστηκε δημόσια ο Ολυμπιονίκης Μο Φάρα, αποκαλύπτοντας την πραγματική του ταυτότητα μετά απο δεκαετίες. Είχε πέσει θύμα traficking και σώθηκε χάρη στην καλωσύνη ενός δασκάλου

Ο Μο Φάρα αποκάλυψε ότι η γυναίκα και τα παιδιά του είναι ο πραγματικός λόγος που τελικά μοιράστηκε την αληθινή του ταυτότητα, καθώς οι τηλεθεατές έκλαιγαν με λυγμούς βλέποντας πώς τον έσωσε από την παιδική εργασία και τη σκλαβιά, ένας ηρωικός δάσκαλος.

Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, αποκάλυψε σε ντοκιμαντέρ του BBC πώς μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Σομαλία παράνομα, έχοντας πάρει το όνομα ενός άλλου παιδιού, μετά τον θάνατο του πατέρα του στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο σερ Μο Φάρα περιέγραψε την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία εννέα ετών, προσθέτοντας ότι αναγκάστηκε να μαγειρεύει και να καθαρίζει για την οικογένεια που τον έφερε στη Βρετανία, δουλεύοντας ως οικιακός υπάλληλος και φροντίζοντας παιδιά μικρότερα από αυτόν.

Λίγες ώρες πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Real Mo Farah» η αστυνομία επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της Mail ότι ειδικοί αξιωματικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς του περί παράνομης διακίνησης.

https://www.instagram.com/p/Cf9i7R-IlLG

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, ο σερ Μο είπε ότι η οικογένειά του ήταν το «πιο περήφανο επίτευγμά» του και ότι δημιούργησε την αποκαλυπτική του ταινία για το παρελθόν του «για αυτούς». Πριν από τη μετάδοση, ο 39χρονος μοιράστηκε στο Instagram μια φωτογραφία από τη συζύγό του, Τάνια, και τα παιδιά του, τις δίδυμες κόρες του Αϊσα και Αμάνι, το γιό του Χουσεϊν και τη θετή του κόρη Ριάνα να κρατάνε βρετανικές σημαίες.

«Είμαι τόσο περήφανος που εκπροσώπησα τη Μεγάλη Βρετανία και που πέτυχα αυτό που έχω πετύχει ως αθλητής του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, το πιο περήφανο επίτευγμά μου θα είναι πάντα να είμαι σύζυγος και πατέρας της καταπληκτικής οικογένειάς μου.

Έκανα αυτό το ντοκιμαντέρ για αυτούς, ώστε να καταλάβουν περισσότερα για τις εμπειρίες που μας οδήγησαν να γίνουμε η οικογένεια που είμαστε σήμερα. Δεν θα έχει κάθε παιδί το πιο εύκολο ξεκίνημα στη ζωή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί τα όνειρά του. Ελπίζω να παρακολουθήσετε όλοι (το ντοκιμαντέρ) αργότερα και ανυπομονώ να ακούσω τη γνώμη σας » έγραψε

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης παραδέχεται ότι δεν έχει καμία επιθυμία να μιλήσει με τη γυναίκα που τον έφερε στη χώρα και οτι δεν κατάφερε να βρει απαντήσεις για το γιατί επιλέχθηκε να μπει λαθραία για να δουλέψει για την οικογένειά της.

Οι συγγενείς του στη Σομαλία μίλησαν για το το φόβο τους όταν εξαφανίστηκε αλλά και την ανείπωτη χαρά τους που τον είδαν να κατακτά τον κόσμο του στίβου. Ο ξάδερφός του, Harun Aden, είπε στους Times: «Πιστεύαμε ότι είχε πουληθεί, ότι είχαμε χάσει το αγόρι μας. Φαίνεται ότι αυτό που του συνέβη ήταν η τύχη του. Γίναμε θαυμαστές του που παρακολουθήσαμε την παργκόσμια επιτυχία του, με υπερηφάνεια. Μας έκανε όλους πολύ γνωστούς. Ήταν λοιπόν μια πολύ κακή ιστορία που έγινε όνειρο ».

Στην ταινία, ο αθλητής – με το πραγματικό όνομα Hussein Abdi Kahin – αποκαλύπτει επίσης την προσπάθεια του δασκάλου φυσικής αγωγής, Aλαν Ουάτκινσον, προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεφύγει από μια ζωή υποτιθέμενης σκλαβιάς, να αποκτήσει βρετανική υπηκοότητα και να ακολουθήσει τα όνειρά του

Ο σερ Μο και ο δάσκαλός του δημιούργησαν στενό δεσμό για πολλά χρόνια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει κουμπάρος στον γάμο του το 2010. «Το να φτάσει ο Mo στο σημείο να λάβει τη βρετανική υπηκοότητα ήταν μια αρκετά μακρά διαδικασία. Περιλάμβανε μερικά ταξίδια στο Υπουργείο Εσωτερικών, πολλές επιστολές και συμπλήρωση εντύπων. Γίνονταν πολλά στο παρασκήνιο » είπε ο Ουάτκινσον.

Ο σερ Μο παραδέχτηκε ότι είχε παλέψει με την ιδέα να δημοσιοποιήσει το μυστικό παρελθόν του και ανησυχούσε μήπως δημιουργήσει στον δάσκαλό του το οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι θεατές επαίνεσαν τον ηρωϊκό δάσκαλο και τις προσπάθειές του να κρατήσει τον Μο Φάρα στη χώρα και να τον εμπνεύσει για το Ολυμπιακό μεγαλείο.

«Αυτό συμβαίνει όταν έχεις τους κατάλληλους δασκάλους και βοήθεια, μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο» έγραψε κάποιος. Οι δυό τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα μάθημα ακοντισμού στο Feltham Community College στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο, όταν ο μελλοντικός Ολυμπιονίκης ήταν 11 ετών.

Αναπολώντας τη συνάντηση, ο δάσκαλος είπε στο Careers in Sport το 2017: «Έφτασε στο σχολείο με μερικές εβδομάδες καθυστέρηση επειδή είχε σπάσει το χέρι του παίζοντας ποδόσφαιρο στις καλοκαιρινές διακοπές. Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν σε ένα μάθημα ακοντισμού, το οποίο προφανώς απαιτεί αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας. Είχα 29 παιδιά να κάθονται στο πάτωμα και ο Μο ταλαντευόταν από ένα δοκάρι ποδοσφαίρου!».

Το φίλμ, μία παραγωγή του BBC και των Red Bull Studios χρειάστηκε περίπου 18 μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ οι παραγωγοί ανησυχούσαν σε όλη τη διαδικασία ότι ορισμένοι από τους βασικούς χαρακτήρες μπορεί να αποσυρθούν, ακόμη και μετά το γύρισμα.

https://www.instagram.com/p/Cf9So_rIdWR

Στην ταινία ο αθλητής κλαίει καθώς αποκαλύπτει: «Οι περισσότεροι με ξέρουν ως Mo Φάρα, αλλά δεν είναι το όνομά μου ή δεν είναι η πραγματικότητα. Η πραγματική ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλιλάνδη, βόρεια της Σομαλίας, ως Hussein Abdi Kahin. Παρά τα όσα έχω πει στο παρελθόν, οι γονείς μου δεν έζησαν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ήμουν τεσσάρων ετών ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Με χώρισαν από τη μητέρα μου και με έφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομα με το όνομα ενός άλλου παιδιού που ονομάζεται Moχάμεντ Φάρα. «Το να μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να μιλήσεις για τα γεγονότα, πώς συνέβη, γιατί συνέβη, είναι δύσκολο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι αυτός που νομίζετε. Και τώρα όποιο κι αν είναι το κόστος, πρέπει να πω την πραγματική μου ιστορία».

Ο Μο μιλάει επίσης στον πραγματικό Μοχάμεντ Φαράχ – και τον ευχαριστεί που τον άφησε να χρησιμοποιήσει το όνομά του. Η επί 12 χρόνια σύζυγός του, Τάνια Φάρα, είπε ότι έμαθε την αλήθεια μόνο πριν από τον γάμο τους το 2010, καθώς συνειδητοποίησε ότι «υπήρχαν πολλά κομμάτια που έλειπαν στην ιστορία του».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ