Επιληψία: Ανάλυση της αναπνοής κατά τη διάρκεια της θεραπείας


Oι ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ αναπνοής που προβλέπει αξιόπιστα τη συστηματική συγκέντρωση αντισπασμωδικών σε ασθενείς με επιληψία. Χρησιμοποιώντας αυτό το τεστ, μπορείτε να προβλέψετε το επίπεδο του φαρμάκου σε πραγματικό χρόνο, κάτι που σώζει τον ασθενή από το να χρειαστεί να κάνει μια εξέταση αίματος. Σήμερα, η ανάπτυξη της εξατομικευμένης ιατρικής έχει ιδιαίτερη σημασία. Στόχος είναι να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με ελάχιστες παρενέργειες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μεμονωμένης επιλογής της δόσης της παρακολούθησης του θεραπευτικού φαρμάκου που χρησιμοποιεί το φάρμακο (TML).

Περιορισμοί με TML

Κατά τη συνταγογράφηση αντισπασμωδικών, η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του συνταγογραφούμενου φαρμάκου πραγματοποιείται με τον προσδιορισμό του αποτελεσματικού επιπέδου του στο αίμα του ασθενούς. Η λήψη δειγμάτων αίματος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους. Ταυτόχρονα, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι απαραίτητη η συχνότερη παρακολούθηση των αποτελεσματικών επιπέδων του φαρμάκου, καθώς σε παιδιά και εφήβους ο μεταβολισμός τους αλλάζει με την ανάπτυξή τους και επομένως η δόση του φαρμάκου θα πρέπει να προσαρμόζεται συχνότερα.

Ένας άλλος περιορισμός της TML είναι η μερικές φορές σημειωθείσα έλλειψη συσχέτισης μεταξύ αποτελεσματικών επιπέδων και ανταπόκρισης στη θεραπεία. Αυτό οφείλεται στον μοναδικό μεταβολισμό του φαρμάκου για κάθε ασθενή. Επομένως, από αυτή την άποψη, η εξατομικευμένη ιατρική χρειάζεται εναλλακτικές λύσεις αντί της κλασικής TML (μέτρηση της συγκέντρωσης του φαρμάκου στο αίμα/επίπεδο φαρμάκου).

Αντικατάσταση αιματολογικών εξετάσεων με ανάλυση αναπνοής

Στην εύρεση μιας εναλλακτικής λύσης για τον προσδιορισμό του επιπέδου της δραστικής ουσίας των αντισπασμωδικών στο αίμα, ο ερευνητής Δρ. Kapil Dev Singh του Πανεπιστημίου της Βασιλείας (Universität Basel) ανέπτυξε ένα υποκατάστατο για τις αιματολογικές εξετάσεις χρησιμοποιώντας ανάλυση αναπνοής. Επίσης, μελέτησε και ανέλυσε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του σε σύγκριση με τις συμβατικές εξετάσεις αίματος και πόσο καλά μπορεί να προβλεφθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία και οι πιθανές παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις αναπνοής σε 54 παιδιατρικούς και 37 ενήλικες ασθενείς για 2,5 χρόνια.

Τεχνικές μέτρησης

Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας μια ειδική μορφή φασματομετρίας μάζας, τη λεγόμενη φασματομετρία μάζας δευτερογενούς ιονισμού ηλεκτροψεκασμού (SESI-HRMS). Μια τέτοια δοκιμή σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), συμπεριλαμβανομένου του αέρα που εκπνέουμε. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι αποτέλεσμα μεταβολικών διεργασιών στο σώμα. Το προφίλ των εκπνεόμενων πτητικών οργανικών ενώσεων επιτρέπει συμπεράσματα σχετικά με το μεταβολισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διερευνάται ήδη σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Ως αποτέλεσμα της μελέτης, ήταν δυνατό να προβλεφθεί η συστηματική συγκέντρωση του αντισπασμωδικού βαλπροϊκού οξέος. Επιπλέον, μια ισχυρή ετερογένεια στον μεταβολισμό του βαλπροϊκού οξέος αποκαλύφθηκε σε διαφορετικούς ασθενείς.

Αποτελέσματα από την ανάλυση αναπνοής

Οι ασθενείς που ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες εμφάνισαν σημαντική αλλαγή στο μεταβολισμό διαφόρων αμινοξέων (p<0,01). Επιπλέον, ο μεταβολισμός του αμινοξέος τυροσίνη μεταβλήθηκε σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν (p<0,001). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανάλυση αναπνοής σε πραγματικό χρόνο σε ασθενείς με επιληψία μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα τη συστηματική συγκέντρωση του φαρμάκου. Επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να αξιολογηθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία και οι πιθανές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί παντού – αλλά ο στόχος δηλώνεται.

Παγκόσμιο τοπίο της επιληψίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από επιληψία, που αντιστοιχεί περίπου στο 0,5-1% του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη. Συνήθως, όταν οι άνθρωποι ακούν ή διαβάζουν τον όρο “επιληψία”, φαντάζονται συνήθως μια επίθεση με απώλεια συνείδησης, σπασμούς και αφρό στο στόμα. Αυτή η στερεότυπη εικόνα προέκυψε από το γεγονός ότι έτσι απεικονίζεται συνήθως η επιληψία σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Αυτή η τρομακτική εικόνα δεν αποτυπώνει το πλήρες εύρος και την πολυπλοκότητα της νόσου που συζητείται σε αυτήν την ενότητα. Η ασθένεια έχει πολλές περισσότερες εκδηλώσεις από αυτή τη μορφή, που αναπαράγονται από τη μαζική καλλιέργεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ