Βρετανία: Επιθέσεις και «μαχαιρώματα» στο ντιμπέιτ των «5» – Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία στους Τόρις


Στο τελευταίο τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ οι 5 επίδοξοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον ύψωσαν τους τόνους

Οι πέντε διεκδικητές της ηγεσίας των Τόρις και της πρωθυπουργικής καρέκλας αύξησαν τις επιθέσεις τους και ανέβασαν τους τόνους, στο δεύτερο ντιμπέιτ με οικοδέσποινα την Τζούλι Έτσινχαμ του δικτύου ITV. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε στον πρώην καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ ότι οι φορολογικές αυξήσεις που εισήγαγε θα «πνίξουν» την ανάπτυξη.

Και ο Σουνάκ από την πλευρά του κατηγόρησε την Τρας ότι διαπραγματεύεται «για το τίποτα στην οικονομία». Άλλα σημεία ανάφλεξης ήταν το Brexit και η εμπιστοσύνη στην πολιτική. Και οι πέντε επίδοξοι διάδοχοι του Τζόνσον απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών εάν γίνουν πρωθυπουργοί σε επτά εβδομάδες.

Κάποια στιγμή, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σηκώσουν το χέρι για να απαντήσουν αν θα έδιναν στον υπό αποχώρηση πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μια θέση εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο. Κανένας τους δεν το έκανε.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για τρίτη φορά τη Δευτέρα, για να μειωθεί ο αριθμός των «μονομάχων» τελικά στους δύο, με τα μέλη των Τόρις να αποφασίζουν τελικά ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στην ωριαία συζήτηση για το ITV, οι πιο σφοδρές συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν μεταξύ του Σουνάκ και της Τρας, οι οποίοι διαφώνησαν έντονα για τι πώς θα θέσουν υπό έλεγχο το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σουνάκ, ο οποίος κέρδισε τους δύο πρώτους γύρους της ψηφοφορίας, έχει δεχθεί συνεχείς επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία. Ο ίδιος αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις αυξήσεις φόρων που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η Τρας τον κατηγόρησε ότι «αύξησε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 70 ετών», υποστηρίζοντας ότι αυτό «δεν θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη». «Το γεγονός είναι ότι η αύξηση των φόρων αυτή τη στιγμή θα πνίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα μας εμποδίσει να λάβουμε τα έσοδα που χρειαζόμαστε για να αποπληρώσουμε το χρέος», είπε

Ο Σουνάκ απάντησε ότι η πανδημία έπληξε την οικονομία και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. «Υπάρχει κόστος σε αυτά τα πράγματα και το κόστος του υψηλότερου πληθωρισμού, των υψηλότερων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, της διάβρωσης των αποταμιεύσεων», είπε ο κ. Σουνάκ. «Και ξέρετε τι; Αυτή η οικονομία για την οποία μιλάε με τίποτα δεν είναι συντηρητική. Είναι σοσιαλισμός»

Η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, φαβορί για τη νίκη σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, είπε ότι οι περιορισμένες φορολογικές περικοπές που υποστήριξε δεν ήταν πληθωριστικές και οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια τώρα για το κόστος ζωής. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Ρίσι δεν το καταλαβαίνει αυτό», είπε.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα κάθονταν δίπλα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής της G20, όλοι εκτός από την κ. Τρας απάντησαν ότι δεν θα το έκαναν. Η κα Τρους είπε ότι θα «εξέθετε τον Πούτιν». Όλοι οι υποψήφιοι τέλος δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν μέχρι το 2050

Οι αναλυτές σχολιασαν ότι «έπρεπε να θυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου ότι τα πέντε άτομα που πήραν μέρος στο ντιμπέιτ στην πραγματικότητα ανήκαν στο ίδιο κόμμα» Οι πέντε εναπομείναντες υποψήφιοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Τζόνσον ως ηγέτη και πρωθυπουργό των Τόρις, μετά την ανταρσία του υπουργικού συμβουλίου που τον ανάγκασε να παραιτηθεί. Μια έρευνα στα μέλη του κόμματος για τον ιστότοπο Conservative Home το Σάββατο έδειξε ότι η Μπάντενοκ είναι πρώτη, με την Τρας να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την Μόρντοντ να «πέφτει» στην τρίτη.

Οι Εργατικοί είπαν ότι η συζήτηση έδειξε πόσο «εκτός επαφής» είναι οι Τόρις, κατηγορώντας τους ότι τσακώνονται για «φανταστικά οικονομικά σχέδια» ενώ τα νοικοκυριά αγωνίζονται με το κόστος διαβίωσης. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Sir Eντ Ντέιβι, είπε ότι κανένας από τους υποψήφιους των Τόρις δεν έχει «σχέδιο για να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση που προκάλεσαν» και προέτρεψε τον νέο ηγέτη του κόμματος να προκηρύξει γενικές εκλογές αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ