Κάπνισμα: H υψηλότερη φορολόγηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξήσει το κάπνισμα


Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χρήση ολοένα και πιο δημοφιλών ηλεκτρονικών συστημάτων διανομής νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, 30 πολιτείες των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον έχουν επιβάλει φόρους. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι, μεταξύ των ενηλίκων, αυτοί οι φόροι μπορούν να αυξήσουν το κάπνισμα, μια συνήθεια της οποίας οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πιθανό να είναι πιο επιβλαβείς από το άτμισμα της νικοτίνης σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών και Ιατρικής.

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι πώς οι φόροι επηρεάζουν τις συνήθειες των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών, ενός πληθυσμού που συχνά ομαδοποιείται με ενήλικες σε μελέτες. Αυτή η ομάδα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή συνήθως σε αυτές τις ηλικίες οι άνθρωποι περνούν από την πειραματική χρήση νικοτίνης στην καθημερινή χρήση, λέει η Abigail Friedman, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Yale School of Public Health. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου στο περιοδικό Addiction, η Friedman και ο συνεργάτης της Michael Pesko του Georgia State University αξιολόγησαν τις επιπτώσεις των φόρων για το τσιγάρο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο κάπνισμα και τη νικοτίνη ατμίσματος σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Για τη μελέτη, οι συγγραφείς συνέκριναν δεδομένα έρευνας σχετικά με το κάπνισμα και το άτμισμα νεαρών ενηλίκων σε όλες τις πολιτείες που αύξησαν τους φόρους στα προϊόντα ατμίσματος τσιγάρων και νικοτίνης. Διαπίστωσαν ότι η αύξηση των φόρων στα προϊόντα ατμίσματος νικοτίνης κατά 1 δολάριο ανά χιλιοστόλιτρο συσχετίστηκε με μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό ημερήσιου ατμίσματος αυτής της ομάδας, αλλά και με αύξηση κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες στα ποσοστά καπνίσματος. Ομοίως, μια αύξηση κατά 1$ στους φόρους στα τσιγάρα οδήγησε σε μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο κάπνισμα και ισοδύναμη αύξηση στο καθημερινό άτμισμα προϊόντων νικοτίνης.

Η Friedman λέει ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως οι φορολογικές πολιτικές χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες. «Όποιος πρόκειται να επιβάλει φόρο σε ένα προϊόν καπνού ή νικοτίνης πρέπει να σκεφτεί τους φορολογικούς συντελεστές σε όλα τα άλλα», σημείωσε. “Επειδή εάν οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα προϊόντα, και αυξήσετε την τιμή ενός, κάποιο υποσύνολο θα μεταβεί σε μια λιγότερο ακριβή επιλογή, ακόμα κι αν δεν τους αρέσει τόσο πολύ το προϊόν. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι σημαντικό αυτή η λιγότερο δαπανηρή επιλογή είναι επίσης λιγότερο επιβλαβής».

Τα στοιχεία ότι τα τσιγάρα είναι πιο θανατηφόρα από τα προϊόντα ατμίσματος με νικοτίνη υποδηλώνουν ότι ένας φόρος που αυξάνει το κάπνισμα θα ήταν χειρότερος για τη δημόσια υγεία από έναν φόρο που αυξάνει το άτμισμα νικοτίνης, λένε οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ