Καύσωνας: 8,6 εκατ. πολίτες θα «λιώσουν» με 37άρια και 630.000 με 43άρια την Κυριακή (χάρτης)


Καιρός: Περίπου 8,6 εκατομμύρια ανθρώπων θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμών Κελσίου την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Συνεχίζεται το κύμα υψηλών θερμοκρασιών το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα Σάββατο 23/07 θα κινηθεί στην περιοχή των 40 βαθμούς Κελσίου ενώ την Κυριακή 24/07 κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Κυριακή 24/07 καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας. Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 βαθμούς Κελσίου θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 βαθμούς Κελσίου θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων. Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα

Για τον καύσωνα και τη διάρκειά του μίλησε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, στο Newsbomb.gr.

«Θα έχουμε καύσωνα διαρκείας. Θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τέλος του μήνα» ανάφερε ο μετεωρολόγος.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας. Οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τις μεσημεριανές ώρες. Θα είναι πολύ δύσκολες οι επόμενες μέρες καθώς οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν συνεχώς» υπογράμμισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Προσοχή στις πυρκαγιές»

«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην νότια Κρήτη. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα στις Κυκλάδες, όπως και σε πολλές περιοχές του Ιονίου. Αυτό που θέλει πολλή προσοχή επίσης είναι οι πυρκαγιές. Η παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα δημιουργεί συνθήκες πυρκαγιάς» ανέφερε ακόμη για το φαινόμενο το οποίο θα «χτυπήσει» τη χώρα και αφορά έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ