«Φωτιά» τα ενοίκια στην Αττική – Οι τιμές στις 16 περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση


Η αύξηση των ενοικίων συνεχίζεται, χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις και αναζητούν στέγη σε νέες περιοχές

Συνεχίζονται οι υψηλές τιμές στα ενοίκια κάνοντας έτσι χιλιάδες νοικοκυριά να μην μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις και να ψάχνουν στέγη με χαμηλότερο κόστος. Στον χάρτη των μεγάλων πόλεων, προστίθενται νέες συνοικίες οι οποίες αναπτύσσονται και γνωρίζουν άνθηση.

Ειδικοί του Real Estate, σε 16 περιοχές της Αθήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση από οικογένειες για ενοικίαση κατοικίας, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8 €/τ.μ. για διαμέρισμα 80 τ.μ.-110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000. Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ., δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλλει μόνο για το ενοίκιο από 815€/μήνα έως και 1.140 €/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ.

Σημειώνεται ότι ανά περιοχή, στα δυτικά προάστια, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τ.μ. κυμαίνεται στα 730€/μήνα. Στο κέντρο της Αθήνας όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4€/τ.μ. έως 8,3€/τ.μ., στο Παγκράτι από 9,2€/τ.μ. έως 11,6€/τ.μ. και στον Νέο Κόσμο από 7,2€/τ.μ. έως 8,6€/τ.μ. Στα νότια προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Αλλο κόστος μίσθωσης έχει η Ανω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13€/τ.μ., ενώ στη Βούλα στα 11,5€/τ.μ. Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945€/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095€/μήνα και στην Καλλιθέα τα 850€/μήνα. Στα βόρεια προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3€/τ.μ. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9€/τ.μ. έως 11,8€/τ.μ., στον Χολαργό από 10€/τ.μ. έως 14€/τ.μ., στο Χαλάνδρι από 10€/τ.μ. έως 13,6€/τ.μ. και στην Κηφισιά από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι στο σύνολο των περιοχών της Αθήνας όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση από οικογένειες απαιτείται σχεδόν ένας ολόκληρος «καλός» μισθός για το κόστος του ενοικίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθε στο ποσό των 200€/μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών.

Τα ενοικιαστήρια στις 16 περιοχές της Αττικήςeleftherostypos.gr

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος τύπος», οι μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων, αλλά και έναρξη νέων είναι ο Αύγουστος και ο Φλεβάρης. Το φετινό καλοκαίρι, και κυρίως τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος των μισθωτηρίων συμβολαίων που υπογράφηκαν προς τριετίας, το 2019, θα πρέπει να ανανεωθούν ή οι ενοικιαστές να προβούν σε αναζήτηση νέας κατοικίας προς μίσθωση.

Αν και οι ζητούμενες τιμές συχνά γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, η αύξηση στις ζητούμενες τιμές δείχνει την τάση της αγοράς, αλλά και το σε ποιες περιοχές αναζητούν τη νέα τους στέγη οι οικογένειες στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή κατοικίας και κυρίως για μία οικογένεια δεν είναι εύκολο πράγμα. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, ήδη από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχει προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που πρόκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών. Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων, για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ