ΠΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Η φροντίδα της νόσου πιο κοντά στην πρωτοβάθμια υγεία


Ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ένα νέο ξέσπασμα ανεξήγητων οξειών ηπατίτιδας που επηρεάζουν τα παιδιά. Ο ΠΟΥ, μαζί με επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής στις πληγείσες χώρες, εργάζονται για να κατανοήσουν την αιτία αυτής της λοίμωξης που δεν φαίνεται να ανήκει σε κανέναν από τους γνωστούς 5 τύπους ιών ηπατίτιδας: A,B,C,D και E. Αυτή η νέα εστία εστιάζει σε χιλιάδες οξείες ιογενείς λοιμώξεις ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες κάθε χρόνο. Οι περισσότερες οξείες λοιμώξεις ηπατίτιδας προκαλούν ήπια ασθένεια και ακόμη και δεν ανιχνεύονται. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές και να είναι θανατηφόρες.

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Μόνο το 2019, εκτιμάται ότι σημειώθηκαν 78.000 θάνατοι παγκοσμίως λόγω επιπλοκών οξείας λοιμώξεων από ηπατίτιδα Α έως Ε. Οι παγκόσμιες προσπάθειες δίνουν προτεραιότητα στην εξάλειψη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα B, C και D. Σε αντίθεση με την οξεία ιογενή ηπατίτιδα, αυτές οι 3 λοιμώξεις προκαλούν χρόνια ηπατίτιδα που διαρκεί αρκετές δεκαετίες και καταλήγει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως από κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Αυτοί οι 3 τύποι χρόνιων λοιμώξεων από ηπατίτιδα ευθύνονται για πάνω από το 95% των θανάτων από ηπατίτιδα. Αν και έχουμε την καθοδήγηση και τα εργαλεία για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη της χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας, αυτές οι υπηρεσίες είναι συχνά απρόσιτες από τις κοινότητες και μερικές φορές είναι διαθέσιμες μόνο σε κεντρικά/εξειδικευμένα νοσοκομεία.

Την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2022, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη να φέρουμε τη φροντίδα για την ηπατίτιδα πιο κοντά στις εγκαταστάσεις και τις κοινότητες πρωτοβάθμιας υγείας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία και φροντίδα, ανεξάρτητα από το είδος της ηπατίτιδας που μπορεί να έχουν. Ο ΠΟΥ στοχεύει να επιτύχει την εξάλειψη της ηπατίτιδας έως το 2030. Για να φτάσει εκεί, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους:

  • Μείωση των νέων λοιμώξεων της ηπατίτιδας Β και C κατά 90%.
  • Μείωση των θανάτων που σχετίζονται με ηπατίτιδα από κίρρωση του ήπατος και καρκίνο κατά 65%.
  • Βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον το 90% των ατόμων με ιούς ηπατίτιδας Β και C έχουν διαγνωστεί και ότι τουλάχιστον το 80% των επιλέξιμων λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ