Προς νέο ρεκόρ η Ελλάδα με 80 κρουαζιερόπλοια το 2019 – Οι τοπ προορισμοί


Οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιήσει την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της κρουαζιέρας τα επόμενα χρόνια αναδύθηκαν από τις πρώτες θεματικές ενότητες του συνεδρίου «Ελληνικό cluster κρουαζιέρας: Η επόμενη μέρα», που πραγματοποιήθηκε με οργανωτή το ναυτιλιακό portal The Sea Nation.

Η Ελλάδα υπολείπεται, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, από τους άμεσους ανταγωνιστές της στην περιοχή της Μεσογείου, παρά τις μεγάλες της δυνατότητες. Ωστόσο, και παρά το γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε πτωτική τάση των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και επιβατών σε ελληνικούς προορισμούς κρουαζιέρας, ισχυρές ενδείξεις οδηγούν τους παράγοντες του χώρου στην εκτίμηση για επικείμενη ανάκαμψη.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το 2019 είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν ελληνικούς προορισμούς συνολικά 80 κρουαζιερόπλοια, δημιουργώντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ για την αγορά κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας πάντως συνδέουν την ουσιαστική άνοδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα με την αναμενόμενη άνοδο της Τουρκίας, η οποία είχε πρακτικά τεθεί εκτός αγοράς τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας συνολικά σε υποχώρηση την κρουαζιέρα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου προκύπτει ο υδροκεφαλισμός των κύριων προορισμών κρουαζιέρας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χαμηλή επισκεψιμότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων λιμανιών-προορισμών. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, αν και στη χώρα μας τα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν συνολικά 42 προορισμούς, οι 8 κύριοι από αυτούς προσελκύουν το 90% των πλοίων και το 80% των μεταφερόμενων επιβατών.

Στους 8 βασικούς ελληνικούς προορισμούς τα πλοία που προσεγγίζουν σε αυτούς έχουν μέσο μήκος 260 μέτρα και μεταφορική ικανότητα 2.600-2.700 επιβάτες. Στους άλλους ελληνικούς προορισμούς το μέσο μήκος των πλοίων κυμαίνεται γύρω στα 200 μέτρα μήκος, με αντίστοιχη μεταφορική ικανότητα επιβατών.

Στην αγορά κρουαζιέρας της Μεσογείου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά μικρότερο μερίδιο σε σχέση με τις δυνατότητες της και συγκεκριμένα αποσπά το 10% των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και το 8% των επιβατών.

Όλα αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία οι εκτιμήσεις για το 2019 προδιαγράφουν άνοδο της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας σε ποσοστό 6%, ενώ ναυπηγούνται ήδη με ορίζοντα παράδοσης το 2027, συνολικά 87 νέα κρουαζιερόπλοια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ