Τι ήχο πρέπει να έχει ένα ηλεκτρικό;


Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σωστός ήχος που πρέπει να παράγει κατά την κίνηση του ένα αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων;

Του Γιάννη Σκουφή

Η απουσία ήχου ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει να κάνει και με την ασφάλεια των πεζών. Βλέπετε ένα συμβατικό μοντέλο γίνεται αντιληπτό κυρίως από τον θόρυβο που παράγει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Και για αυτό η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ένα σύστημα παραγωγής τεχνητού ήχου που στις χαμηλές ταχύτητες προειδοποιεί όσους βρίσκονται κοντά.

Τι γίνεται όμως με τον ήχο που φτάνει στα αυτιά του οδηγού; Διότι όπως και να το κάνουμε το ηχητικό προφίλ ενός κινητήρα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οδηγική εμπειρία και σπορ απόλαυση. Και εδώ οι κατασκευαστές μηχανεύονται διάφορες λύσεις, εκμεταλλευόμενοι και τα προγράμματα οδήγησης που έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή λοιπόν και τον τύπο του αυτοκινήτου ο τεχνητός ήχος διαφέρει. Για παράδειγμα, στην Mustang Mach-E ο ήχος προσομοιώνει εκείνον ενός V8 (στο πρόγραμμα Untamed), ενώ στην BMW έχουν επιλέξει ένα πιο διαστημικό τέμπο για την i4 με την υπογραφή του Γερμανού συνθέτη Hans Zimmermann.

Η Mercedes έχει δημιουργήσει μία παλέτα αναπαράγοντας ήχους από ένα σπορ αυτοκίνητο ή από ένα διαστημόπλοιο του Star Wars. Κάποιες άλλες εταιρείες απλά ενισχύουν το χαρακτηριστικό σφύριγμα του ηλεκτροκινητήρα δίχως να έχουν καμία πρόθεση να συνδέσουν τον χαρακτήρα ενός ηλεκτρικού μοντέλου με αυτόν ενός συμβατικού ή από κάποιο άλλο φανταστικό σύστημα πρόωσης.

Εσείς πως θα θέλατε να ακούγεται το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο; Δείτε και ακούστε μερικά από τα παρακάτω βίντεο και ίσως καταλήξετε κάπου…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ