«Ραβασάκια» σε λογιστές για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος


Επιστολές από τις αρμόδιες εφορίες προς λογιστές και λογιστικά γραφεία, με τις οποίες ζητείται να γνωστοποιηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται από τα υπόχρεα αυτά πρόσωπα για την πρόληψη της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων, έχουν ήδη λάβει λογιστικά γραφεία.

Με εγκύκλιο που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕέχει δοθεί στους υπόχρεους προθεσμία έξι μηνών, ώστε να λάβουν διορθωτικά μέτρα σε υποθέσεις παραβάσεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα πρόσωπα αυτά, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας υποχρεούνται να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες τους και να ενημερώνουν τις αρχές για ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές ή δραστηριότητες των πελατών τους.

Μέχρι τώρα, στα υπόχρεα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους προβλέπονταν η άμεση επιβολή κυρώσεων που φθάνουν σε πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ. Όμως, με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έλαβαν διορία έξι μηνών για να λάβουν διορθωτικά μέτρα. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία των έξι μηνών και δεν έχουν λάβει διορθωτικά μέτρα, τότε θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί από την ΑΑΔΕ η εγκύκλιος 2014/2022 που προβλέπει πως στα υπόχρεα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους από τις διατάξεις του Ν.4557/2018, επιβάλλεται με απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, σωρευτικά ή διαζευκτικά, είτε η λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτές, εντός τακτού χρονικού διαστήματος που ορίζεται με την παρούσα σε περίοδο έξι μηνών από την παραλαβή της Απόφασης λήψης διορθωτικών μέτρων, για τα εποπτευόμενα από την ΑΑΔΕ υπόχρεα πρόσωπα, είτε μία ή περισσότερες από τις προαναφερόμενες κυρώσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ