Ευλογιά των Πιθήκων: Διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ευλογιάς


Ευλογιά των Πιθήκων: Το παγκόσμιο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει προκαλέσει αγώνα για δόσεις εμβολίων Ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την ευλογιά των πιθήκων έχει γίνει αντικείμενο τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να προειδοποιούν κατά της επανάληψης της άνισης κατανομής που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid.

Ενώ η ευλογιά των πιθήκων ήταν από καιρό ενδημική σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, από τον Μάιο υπήρξαν κρούσματα σε όλον τον κόσμο. Προκάλεσε αγώνα για δόσεις του μοναδικού εγκεκριμένου εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, το οποίο παράγεται από τη δανική εταιρεία φαρμάκων Bavarian Nordic.

Εδώ είναι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου. – 85% προστασία «κατά προσέγγιση» – Ονομάζεται MVA-BN και διατίθεται στην αγορά με το όνομα Jynneos στις Ηνωμένες Πολιτείες και Imvanex στην Ευρώπη, το εμβόλιο αναπτύχθηκε αρχικά για την καταπολέμηση της ευλογιάς.

Και οι δύο ιοί ανήκουν στην οικογένεια των ορθοποξικών ιών.

Ο Olivier Schwartz, επικεφαλής της μονάδας ιών και ανοσίας στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, είπε ότι οι πρωτεΐνες του ιού για την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων ήταν 90-95 τοις εκατό παρόμοιες. «Επομένως, η χρήση ενός πολύ παρόμοιου εμβολίου για τον αποκλεισμό είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική», είπε. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη μεγάλης κλίμακας δεδομένα σχετικά με την προστασία του εμβολίου της Bavarian Nordic κατά της ευλογιάς των πιθήκων, προηγούμενη έρευνα έχει προτείνει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.

«Το ποσοστό προστασίας του εμβολίου του 85 τοις εκατό προέρχεται από μελέτες πεδίου στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 στη ΛΔ του Κονγκό και είναι αρκετά κατά προσέγγιση», είπε ο Σβαρτς. Πρόσθεσε ότι μελέτες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας το 2018 και πειράματα σε μακάκους έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ακόμη και όταν ένας ασθενής έχει προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων.

Και οι άνθρωποι που είχαν μια δόση εμβολίου κατά της ευλογιάς πριν από το 1980 έχουν επίσης κάποια ανοσία από την ευλογιά των πιθήκων, αν και η έκτασή της και η διάρκειά της παραμένουν αβέβαιες.

Ο Schwartz είπε ότι μελέτες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 διαπίστωσαν ότι περίπου το 30 τοις εκατό όσων εμβολιάστηκαν δύο δεκαετίες νωρίτερα είχαν ακόμη αντισώματα κατά της ευλογιάς. Πρόσθεσε ότι μια αναμνηστική δόση «θα επανενεργοποιήσει την κυτταρική ανοσία, ακόμη και μετά από 20 έως 40 χρόνια».

Ωστόσο, ο Yannick Simonin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, προειδοποίησε ότι η ανοσία «μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και η επιμονή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της ευλογιάς των πιθήκων δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ». –

350.000 δόσεις σε «άγνωστο» έθνος – Η Bavarian Nordic συνεργάστηκε με τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ το 2003 και έχει ήδη παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα. Από τότε που η ευλογιά των πιθήκων άρχισε να εξαπλώνεται εκτός Αφρικής τον Μάιο, η εταιρεία είπε ότι θα παραδώσει επτά εκατομμύρια περισσότερες δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν συνολικά περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου παγκοσμίως, κυρίως σε μαζική μορφή, που σημαίνει ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να είναι έτοιμα για χρήση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των μετοχών που κατέχουν χώρες, οι οποίες μερικές φορές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αριθμούς – εξοργίζοντας ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικούς.

Η Bavarian Nordic, η οποία μπορεί να παράγει έως και 30 εκατομμύρια δόσεις ετησίως, είναι επίσης επιφυλακτική να αποκαλύψει πού τις στέλνει.

Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε 350.000 δόσεις σε μια «άγνωστη» χώρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Δύο άλλα εμβόλια κατά της ευλογιάς, το ACAM2000 και το LC16, μελετώνται επί του παρόντος για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις ACAM2000, αλλά πιστεύεται ότι προκαλεί περισσότερες παρενέργειες από τα εμβόλια νεότερης γενιάς.

Η Emergent BioSolutions, που κατασκευάζει το ACAM2000, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπορεί επί του παρόντος να παράγει περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις ετησίως — και θα μπορούσε να αυξήσει έως και 40 εκατομμύρια ετησίως εάν χρειαστεί. –

«Θέλουμε ισότητα» – Παρά το γεγονός ότι η Αφρική είναι η ήπειρος που έχει πολεμήσει εδώ και καιρό την ευλογιά των πιθήκων, η Αφρική δεν έχει λάβει ακόμη δόσεις εμβολίου.

Υπήρξαν περισσότερα από 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική φέτος, ενώ οι γιατροί λένε ότι περίπου 70 θάνατοι έχουν συνδεθεί με την ασθένεια.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες που έχουν εμβόλια να τα μοιραστούν, προτρέποντας τον κόσμο να μην επαναλάβει την ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια Covid μεταξύ πλουσίων και φτωχών εθνών. Η Μεγκ Ντόχερτι, διευθύντρια των παγκόσμιων προγραμμάτων του ΠΟΥ για τον HIV, την ηπατίτιδα και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, δήλωσε την Κυριακή ότι 35 χώρες έχουν ζητήσει πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Είπε σε μια συνάντηση στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στο Μόντρεαλ ότι υπάρχει «πολύ πιθανός κίνδυνος» να ζητούν τις δόσεις οι πλούσιες χώρες. «Θέλουμε ισότητα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ