PCS: Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;


Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιπροσωπεύει το 10 έως 15 τοις εκατό των παραπομπών σε γυναικολόγους και κλινικές πόνου. Για ορισμένες γυναίκες, η αιτία του πυελικού πόνου τους είναι μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο πυελικής συμφόρησης (PCS). Μπορεί να μείνει αδιάγνωστη απλώς και μόνο επειδή οι γιατροί συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ή αποτυγχάνουν να το αναζητήσουν.

Συμπτώματα του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS)

Πολλές φορές, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι να μείνει έγκυος μια γυναίκα και στη συνέχεια συνεχίζονται μετά την εγκυμοσύνη. Το κύριο σύμπτωμα του PCS είναι ο πυελικός πόνος. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται όσο περνά η μέρα, ειδικά για τις γυναίκες που κάθονται ή στέκονται όλη μέρα και στη συνέχεια υποχωρούν μετά από μια νύχτα ύπνου. Μάθετε περισσότερα για τον πυελικό πόνο. Ο πόνος μπορεί επίσης να επιδεινωθεί:

  • Κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Γύρω από τις περιόδους εμμήνου ρύσεως
  • Μετά από ορισμένες σωματικές δραστηριότητες, όπως ποδήλατο ή ιππασία

Αιτίες του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS)

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης εμφανίζεται όταν οι κιρσοί αναπτύσσονται γύρω από τις ωοθήκες, παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια. Οι βαλβίδες στις φλέβες δεν λειτουργούν πλέον κανονικά. Αυτό αναγκάζει το αίμα να επανέρχεται. Οι φλέβες φουσκώνουν ή “συμφορούνται”, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Θεραπεία για το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Αφού επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση του PCS, θα συζητήσουμε μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές. Οι θεραπείες για PCS περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικά φάρμακα
  • Εμβολισμός, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία καθετήρα για να “βουλώσει” τη φλέβα

Διάγνωση του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS)

Αν και οι κιρσοί της πυέλου μπορούν να προκαλέσουν πόνο και είναι το χαρακτηριστικό του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS), πολλές φυσιολογικές γυναίκες θα έχουν μεγεθυντικές φλέβες της λεκάνης που ανακαλύφθηκαν σε υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, ειδικά εάν έχουν αποκτήσει παιδιά. Ευτυχώς, δεν παρουσιάζουν όλοι συμπτώματα και μόνο όσες γυναίκες έχουν πόνο δίνεται η διάγνωση PCS. Οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις της πυέλου είναι συνήθως φυσιολογικές. Η λαπαροσκόπηση, η υστεροσκόπηση και άλλες εξετάσεις και χειρουργικές έρευνες μπορεί επίσης να μην δείχνουν διεσταλμένες ή διογκωμένες φλέβες. Εάν έχετε το τυπικό πρότυπο πυελικού πόνου του PCS, συζητήστε τη δυνατότητα αυτής της διάγνωσης με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να καθοδηγήσει την επιλογή της κατάλληλης εξέτασης.

Επιλογές θεραπείας για το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης (PCS)

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης. Τα ορμονικά φάρμακα, που συνταγογραφούνται από τον γυναικολόγο σας, μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος και τη συμφόρηση των κιρσών. Εάν αυτές είναι αναποτελεσματικές, τότε μπορούν να εξεταστούν ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, όπως ο μη χειρουργικός εμβολισμός (σκόπιμη απόφραξη) των κιρσών. Αυτή είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών, κατά την οποία ένας Επεμβατικός Ακτινολόγος εισάγει έναν μικρό καθετήρα (πλαστικό σωλήνα) σε μια κεντρική φλέβα στον άνω βραχίονα, τον ώμο ή τον μηρό και τον καθοδηγεί στην προβληματική περιοχή χρησιμοποιώντας καθοδήγηση με ακτίνες Χ. Δεν απαιτούνται τομές ή ράμματα και δεν υπάρχει αίσθηση στο εσωτερικό όσο συμβαίνει αυτό. Τα ενδοφλέβια φάρμακα είναι ό,τι απαιτείται για άνεση και χαλάρωση. Οι κιρσοί σφραγίζονται μόνιμα από το εσωτερικό. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στην εργασία και στις ελαφριές δραστηριότητες την επόμενη μέρα και σε πλήρεις δραστηριότητες σε μια εβδομάδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ