Αλάτι: Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε τους καλοκαιρινούς μήνες;


Με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ενοχλητικό ιδρώτα, οι καλοκαιρινοί μήνες απαιτούν μια εντελώς νέα ρουτίνα για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε φόρμα. Λόγω καταστάσεων που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση, τα επίπεδα νατρίου στο σώμα μπορεί να πέσουν. Γενικά, τα περισσότερα άτομα έχουν τις σωστές ποσότητες νατρίου στο σώμα τους, αν όχι υπερβολικές. Κατά μέσο όρο, η διατροφή μας περιέχει υψηλές ποσότητες αλατιού που μπορεί να βλάψει την υγεία μας αν δεν προσαρμοστεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι άνθρωποι μπορεί να προσθέτουν περισσότερο αλάτι στη διατροφή για να αναπληρώσουν το νάτριο που φιλτράρεται μέσω της εφίδρωσης. Αλλά η κατανάλωση περισσότερου αλατιού τα καλοκαίρια προκαλεί στην πραγματικότητα περισσότερο κακό παρά καλό;

Γιατί είναι σημαντικό το αλάτι

Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλωρίδιο. Αυτά είναι δύο απαραίτητα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ενώ το χλώριο βοηθά το νάτριο να ρυθμίζει την περιεκτικότητα σε νερό και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα, το νάτριο παίζει πολύ περισσότερους ρόλους. Απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, το νάτριο βοηθά το σώμα να απορροφήσει συγκεκριμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να διατηρήσει την ισορροπία του νερού στο σώμα. Το αλάτι είναι συντηρητικό τροφίμων και χρησιμοποιείται επίσης ως συνδετικό και σταθεροποιητικό. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για να εκτελέσει τις λειτουργίες του. Μπορεί να λαχταράτε το αλάτι τα καλοκαίρια, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην αφυδάτωση. Κατά τη διάρκεια της ζέστης, μπορεί να απαιτείται λίγη επιπλέον ποσότητα αλατιού, αλλά η κατανάλωση επιπλέον αλατιού δεν κάνει πολλά για το σώμα. Παρά την υπερβολική εφίδρωση, το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να αναπληρώσει τα επίπεδα αλατιού με το αλάτι που απορροφάται από τα γεύματα.

Ποιες είναι οι αρνητικές παρενέργειες της περίσσειας νατρίου;

Όσο απαραίτητο είναι το νάτριο για τον οργανισμό μας, οι σύγχρονες δίαιτες περιέχουν πάρα πολύ από αυτό. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Μερικές από αυτές παρατίθενται παρακάτω:

1. Κατακράτηση νερού. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων νατρίου μπορεί να κάνει το σώμα σας να συγκρατήσει υπερβολικές ποσότητες νερού. Τα νεφρά πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη αναλογία νερού προς νάτριο, γι’ αυτό συγκρατούν την περίσσεια νερού για να εξισορροπήσουν τα επίπεδα νατρίου. Η κατακράτηση νερού μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πρήξιμο στην αρχή και αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια σας.

2. Αυξημένη δίψα. Ένα αλμυρό γεύμα μπορεί να κάνει το στόμα σας να νιώθετε ξηρό και αυτό προκαλεί έντονη δίψα. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας σάς δίνει σήμα να διατηρήσετε την αναλογία νερού προς νάτριο.

3. Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το νάτριο υπάρχει κυρίως στην κυκλοφορία του αίματος του σώματός μας και είναι γνωστό ότι προσελκύει νερό. Ένα αλμυρό γεύμα μπορεί επίσης να προκαλέσει τη ροή μεγάλων ποσοτήτων αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας της καρδιάς και μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

4. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση αλατιού για παρατεταμένη χρονική περίοδο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Μια μελέτη που διεξήχθη πρότεινε ότι από 268.000 άτομα, όσοι έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού 3 γραμμάρια μπορεί να είναι 68% πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του στομάχου.

5. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει στρες στην καρδιά αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και σκληρύνοντας τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτές οι εξελίξεις στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να κάνουν τον ασθενή πιο επιρρεπή σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Πώς να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού;

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), της Αγγλίας, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση αλατιού είναι 6 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του αλατιού που τρώμε προστίθεται σε συνηθισμένα είδη όπως το ψωμί, τα πρωινά δημητριακά και τα έτοιμα γεύματα. Η απλή επιλογή μιας δίαιτας χωρίς αλάτι είναι μια εύκολη προσέγγιση για να τρώτε λιγότερο αλάτι. Το φαγητό χωρίς αλάτι μπορεί να φαίνεται τρομερό, αλλά τα λαχανικά, το κρέας και τα ψάρια περιέχουν ήδη φυσικά άλατα. Άλλα αρώματα, όπως βότανα, μπαχαρικά ή βαλσάμικο ξύδι, μπορεί να προστεθούν για να ενισχύσουν τη γεύση. Ωστόσο, μια δίαιτα χωρίς αλάτι είναι μόνο το ήμισυ της λύσης.

Για να έχετε πραγματικά μια δίαιτα χωρίς αλάτι, επιλέξτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και να προσέχετε τις διατροφικές πληροφορίες των προσυσκευασμένων προϊόντων που αγοράζετε σε τακτική βάση και επιλέξτε εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι ανά 100 γραμμάρια. Τα προϊόντα με περισσότερο από 1,5 g αλάτι ανά 100 g έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα προϊόντα με 0,3g αλάτι ή λιγότερο ανά 100g έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα προϊόντα με περιεκτικότητα σε αλάτι μεταξύ 0,3 g και 1,5 g ανά 100 g έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι.

Συμπέρασμα

Αν και τα καλοκαίρια μας κάνουν να ιδρώνουμε υπερβολικά, γνωρίζουμε ότι το σώμα μας είναι σε θέση να φροντίσει τις ανάγκες του με λίγη επιπλέον ποσότητα αλατιού. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση επιπλέον αλατιού στη διατροφή τα καλοκαίρια δεν μας ωφελεί πάρα πολύ, αλλά το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Όταν αντιμετωπίζετε τις ζεστές μέρες, μια καλή ποσότητα ενυδάτωσης και ένα περιστασιακό σνακ σας κρατούν τέλεια και κρατούν τα επίπεδα νερού προς νάτριο στο σώμα σας ισορροπημένα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ