Ερντογάν: «Αύριο βγαίνει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Abdulhamid Han» – Έτοιμη για όλα η Ελλάδα


Βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία – Το τουρκικό ερευνητικό ξεκινά χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμα ο χώρος που θα κινηθεί – Θα πάει Κύπρο ή θα έρθει πιο δυτικά – Πανέτοιμες να απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η δήλωση που όλοι περίμεναν από τον Τούρκο πρόεδρο έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας (08/08), ανακοινώνοντας την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Abdulhamid Han στα νερά της Μεσογείου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως το θηριώδες ερευνητικό θα αποπλεύσει αύριο, Τρίτη (09/08) από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης, διαμηνύοντας με το γνωστό προκλητικό ύφος πως πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποστείλουμε το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Ωστόσο, αυτό που δεν αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος είναι το πού θα πάει το τουρκικό σκάφος, μιας και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί σχετική NAVTEX. Αν πάει στην κυπριακή ΑΟΖ, το πιθανότερο είναι να πάει στο οικόπεδο 6 όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και έχει στοιχεία για δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Το συγκεκριμένο τεμάχιο είναι μονίμως στο στόχαστρο της Άγκυρας, μιας και θεωρεί τμήμα του ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ στο νότιο κομμάτι του οικοπέδου έχουν ήδη πραγματοποιήσει έρευνες οι εταιρείες ENI/TOTAL και έχουν εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα. Αν δεν πάει στο οικόπεδο 6, εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί ακόμα και προς τον κόλπο της Αμμοχώστου, με την Κυπριακή Προεδρία να καλείται τότε να αντιμετωπίσει την κατάσταση διπλωματικά, κοινοποιώντας προς τους Συμμάχους τις πρακτικές του καθεστώτος.

Τι θα γίνει όμως αν το Abdulhamid Han κινηθεί δυτικά και επιχειρήσει να «σπάσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως το Oruc Reis το 2020; Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως πλέον η αντίδρασή της δεν πρόκειται να είναι ελαστική και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τετελεσμένα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ