Κατάθλιψη: Τι είναι η κατάθλιψη και ποια τα συμπτώματά της;


Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή ιατρική ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά το πώς αισθάνεστε, τον τρόπο που σκέφτεστε και πώς ενεργείτε. Ευτυχώς είναι και θεραπεύσιμο. Η κατάθλιψη προκαλεί συναισθήματα θλίψης και/ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων και μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε στη δουλειά και στο σπίτι.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα λύπης ή καταθλιπτική διάθεση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες
  • Αλλαγές στην όρεξη, απώλεια ή αύξηση βάρους που δεν σχετίζεται με τη δίαιτα
  • Δυσκολία στον ύπνο ή πολύς ύπνος
  • Απώλεια ενέργειας ή αυξημένη κόπωση
  • Αύξηση της άσκοπης σωματικής δραστηριότητας (π.χ. αδυναμία καθίσματος ακίνητος, βηματισμός, στρίψιμο του χεριού) ή αργές κινήσεις ή ομιλία (αυτές οι ενέργειες πρέπει να είναι αρκετά έντονες ώστε να είναι παρατηρήσιμες από άλλους)
  • Αίσθημα αναξιότητας ή ενοχής
  • Δυσκολία στη σκέψη, τη συγκέντρωση ή τη λήψη αποφάσεων
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και πρέπει να αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητας για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Επίσης, ιατρικές καταστάσεις (π.χ. προβλήματα θυρεοειδούς, όγκος εγκεφάλου ή ανεπάρκεια βιταμινών) μπορεί να μιμούνται συμπτώματα κατάθλιψης, επομένως είναι σημαντικό να αποκλειστούν γενικά ιατρικά αίτια. Υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη επηρεάζει έναν στους 15 ενήλικες (6,7%) κάθε χρόνο. Και ένας στους έξι ανθρώπους (16,6%) θα παρουσιάσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, αλλά κατά μέσο όρο, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας έως τα μέσα της δεκαετίας του ’20. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το ένα τρίτο των γυναικών θα βιώσουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους. Υπάρχει υψηλός βαθμός κληρονομικότητας (περίπου 40%) όταν συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς/παιδιά/αδέρφια) έχουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη διαφέρει από τη θλίψη ή τη θλίψη/το πένθος Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια μιας δουλειάς ή το τέλος μιας σχέσης είναι δύσκολες εμπειρίες για έναν άνθρωπο. Είναι φυσιολογικό να αναπτύσσονται συναισθήματα θλίψης ή θλίψης ως απάντηση σε τέτοιες καταστάσεις. Εκείνοι που βιώνουν συχνά απώλεια μπορεί να περιγράψουν τον εαυτό τους ως “καταθλιπτικό”. Αλλά το να είσαι λυπημένος δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη.

Η διαδικασία του πένθους είναι φυσική και μοναδική για κάθε άτομο και μοιράζεται μερικά από τα ίδια χαρακτηριστικά της κατάθλιψης. Τόσο η θλίψη όσο και η κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη θλίψη και απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητες. Διαφέρουν επίσης με σημαντικούς τρόπους: Στη θλίψη, τα οδυνηρά συναισθήματα έρχονται κατά κύματα, συχνά αναμεμειγμένα με θετικές αναμνήσεις του αποθανόντος. Στη μείζονα κατάθλιψη, η διάθεση και/ή το ενδιαφέρον (η ευχαρίστηση) μειώνονται για το μεγαλύτερο μέρος των δύο εβδομάδων. Στη θλίψη, η αυτοεκτίμηση συνήθως διατηρείται.

Στη μείζονα κατάθλιψη, τα αισθήματα αναξιότητας και απέχθειας για τον εαυτό είναι κοινά. Στη θλίψη, σκέψεις θανάτου μπορεί να εμφανιστούν όταν σκέφτεστε ή φαντασιώνεστε να «συνδεθείτε» με το αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει πεθάνει. Στη μείζονα κατάθλιψη, οι σκέψεις επικεντρώνονται στον τερματισμό της ζωής κάποιου λόγω του ότι αισθάνεται ότι δεν αξίζει ή δεν αξίζει να ζήσει ή ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο της κατάθλιψης. Η θλίψη και η κατάθλιψη μπορεί να συνυπάρχουν Για μερικούς ανθρώπους, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια μιας δουλειάς ή το θύμα σωματικής επίθεσης ή μεγάλης καταστροφής μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Όταν το πένθος και η κατάθλιψη συνυπάρχουν, το πένθος είναι πιο σοβαρό και διαρκεί περισσότερο από το πένθος χωρίς κατάθλιψη. Η διάκριση μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης είναι σημαντική και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν τη βοήθεια, την υποστήριξη ή τη θεραπεία που χρειάζονται.

Παράγοντες Κινδύνου για Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ακόμη και ένα άτομο που φαίνεται να ζει σε σχετικά ιδανικές συνθήκες. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην κατάθλιψη:

  • Βιοχημεία: Οι διαφορές σε ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Γενετική: Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. Για παράδειγμα, εάν ένα πανομοιότυπο δίδυμο έχει κατάθλιψη, το άλλο έχει 70 τοις εκατό πιθανότητα να εμφανίσει την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή του.
  • Προσωπικότητα: Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα οποία κατακλύζονται εύκολα από το άγχος ή που είναι γενικά απαισιόδοξα φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η συνεχής έκθεση στη βία, την παραμέληση, την κακοποίηση ή τη φτώχεια μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες ψυχικές διαταραχές. Μεταξύ 80% και 90% τοις εκατό των ατόμων με κατάθλιψη τελικά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους. Πριν από τη διάγνωση ή τη θεραπεία, ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια ενδελεχή διαγνωστική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης και μιας φυσικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μια εξέταση αίματος για να βεβαιωθείτε ότι η κατάθλιψη δεν οφείλεται σε ιατρική κατάσταση όπως πρόβλημα θυρεοειδούς ή ανεπάρκεια βιταμινών. Η αξιολόγηση θα εντοπίσει συγκεκριμένα συμπτώματα και θα διερευνήσει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, καθώς και πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες με στόχο να καταλήξει σε μια διάγνωση και να σχεδιάσει μια πορεία δράσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ