Φυσικοθεραπευτές: Πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για το ανθυγιεινό επίδομα;


Δυο νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους φυσικοθεραπευτές δύο Δημόσιων Νοσοκομείων για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους φυσικοθεραπευτές μεγάλου Νοσοκομείου της Αττικής, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους για την αναδρομική και νομιμότοκη διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους φυσικοθεραπευτές μεγάλου Νοσοκομείου της Περιφέρειας, κάνοντας δεκτή την αγωγή τους για την αναδρομική και νομιμότοκη διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Τα Δικαστήρια δέχτηκαν ότι, η απασχόληση των φυσικοθεραπευτών στα νοσοκομεία συνεπάγεται την έκθεσή τους στους ίδιους υγειονομικούς κινδύνους με τους υπαλλήλους της νοσηλευτικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων και λοιπών υπηρεσιών, οι υπάλληλοι των οποίων είναι δικαιούχοι του ένδικου επιδόματος. Με άλλα λόγια οι φυσικοθεραπευτές εκτίθενται σε εξαιρετικά νοσογόνο περιβάλλον, με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός τους από την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να συνιστά αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση του νόμου εις βάρος τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, προς αποκατάσταση της με αυτόν τον τρόπο παραβιασθείσας συνταγματικής αρχής της ισότητας, το Δικαστήριο έκρινε ότι, πρέπει να εφαρμοστεί η ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 και ως προς τους φυσικοθεραπευτές και να χορηγηθεί σε αυτούς η παροχή ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, για το ένδικο χρονικό διάστημα των προηγούμενων 24 μηνών.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Οι δικαστικές αποφάσεις αυτές αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση του δίκαιου χαρακτήρα του πάγιου αιτήματος του Π.Σ.Φ., περί της ανάγκης νομοθετικής καθιέρωσης της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας.

Θυμίζουμε ότι οι φυσικοθεραπευτές περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, της λίστας των ΒΑΕ της επιτροπής Μπεχράκη. Τέλος, είναι εύλογο και το ερώτημα: τι απέγινε το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για την αναθεώρηση της λίστας των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Δημοσίου;

Υποτίθεται ότι αποτελούσε δέσμευση προς τους θεσμούς και έπρεπε να υλοποιηθεί την 1-3-2022 και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι φυσικοθεραπευτές περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Κάθε μήνας που περνάει και δεν εφαρμόζεται το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τη χορήγηση του επιδόματος, στερεί από τους 600 φυσικοθεραπευτές των Νοσοκομείων ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό και παραβιάζει – σύμφωνα με τα Δικαστήρια – τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας να χορηγηθεί στους φυσικοθεραπευτές ΤΩΡΑ!».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ