#MeToo: Η υπόθεση ορόσημο της Κίνας επιστρέφει στο δικαστήριο μετά από αποτυχία

Zhou Xiaoxuan, also known as Xianzi, a feminist figure who rose to prominence during China's #MeToo movement, holds a bouquet of flowers as she arrives to attend a hearing in her sexual harassment case against prominent television host Zhu Jun at the Beijing No. 1 Intermediate People's Court in Beijing on August 10, 2022. (Photo by Noel Celis / AFP)

#MeToo: Η Zhou Xiaoxuan, γνωστή και ως Xianzi, κατηγόρησε έναν πρώην παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά Μια υπόθεση-ορόσημο σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κίνα επέστρεψε στο δικαστήριο την Τετάρτη, αφού μια προηγούμενη απόφαση έδωσε πλήγμα στο νεοσύστατο κίνημα #MeToo της χώρας. Η Zhou Xiaoxuan προχώρησε το 2018 για να κατηγορήσει τον κρατικό τηλεοπτικό οικοδεσπότη Zhu Jun ότι τη φίλησε με το ζόρι και τη χάιδεψε κατά τη διάρκεια της πρακτικής της άσκησης το 2014 στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ενώ η υπόθεση της Zhou, τώρα 29, ενέπνευσε πολλούς άλλους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από σεξουαλική επίθεση δημόσια και πυροδότησε θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα δικαστήριο έκρινε πέρυσι ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό της.

Η Zhou άσκησε έφεση και επέστρεψε στο δικαστήριο για μια άλλη ακρόαση την Τετάρτη στο Πεκίνο. «Ακόμη νιώθω λίγο φοβισμένη και απογοητευμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ακρόαση. «Η διαδικασία της πρώτης δοκιμής ήταν ένας βαθύς δευτερεύων τραυματισμός».

Η αστυνομία απέκλεισε μεγάλες εκτάσεις πεζοδρομίου έξω από το Νο. 1 Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου πριν από την άφιξή της, με αστυνομικούς να καταγράφουν τα στοιχεία των περαστικών.

Η Zhou είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η νομική της ομάδα θα επικεντρωθεί στο να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, όπως τα αστυνομικά αντίγραφα των συνεντεύξεων με τους γονείς της αφού ανέφερε το περιστατικό – τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στην προηγούμενη δίκη.

Ζητούν επίσης πρόσβαση σε βίντεο παρακολούθησης.

Η Zhou είπε ότι ο Zhu απουσίαζε από προηγούμενες διαδικασίες και ότι ενώ της είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, εκείνη δεν γνώριζε περαιτέρω εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση.

Μια μικρή ομάδα υποστηρικτών ήρθε για να ευχηθεί στην Zhou καλή τύχη την Τετάρτη, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «#MeToo» και μπαλόνια που γράφουν «Ό,τι καλύτερο» στα κινέζικα.

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια και το πιο σημαντικό είναι ότι θέσαμε αυτό το ερώτημα: Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει σεξουαλική παρενόχληση σε έναν κλειστό χώρο, αξίζει να δοθεί προσοχή στον πόνο της;» είπε η Zhou στους υποστηρικτές. «Μπορεί να μην υπάρχει απάντηση σήμερα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέτουμε αυτήν την ερώτηση εδώ». – ‘Πολύ δύσκολο’ –

Η Zhou, γνωστή και με το ψευδώνυμο Xianzi, μήνυσε αρχικά για δημόσια συγγνώμη από τον Zhu και αποζημίωση 50.000 γιουάν (7.400 $).

Η πρώτη της ακρόαση τον Δεκέμβριο του 2020 προσέλκυσε μεγάλο πλήθος και σημαντική αστυνομική παρουσία στο Πεκίνο. Δημοσιογράφοι από ξένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του AFP, παρασύρθηκαν από την αστυνομία ενώ βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή.

«Η διαδικασία για την υπόθεσή μου ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη», είπε η Zhou στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ανησυχώ ότι άλλα θύματα φοβούνται να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους αφού δουν αυτό που έχω ζήσει».

Αλλά πρόσθεσε ότι με την υπόθεσή της, «ίσως το επόμενο θύμα που θα πάει στο δικαστήριο να λάβει περισσότερη εμπιστοσύνη».

Η υπόθεσή της εναντίον του Zhu κατατέθηκε αρχικά βάσει του νόμου για τα «δικαιώματα προσωπικότητας» — που καλύπτει δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία και το σώμα ενός ατόμου.

Αλλά οι δικηγόροι της ζήτησαν αργότερα να εξεταστεί βάσει ενός νέου νόμου για τη σεξουαλική παρενόχληση που ψηφίστηκε το 2020. Παρά αυτόν τον νόμο, πολλές γυναίκες στην Κίνα εξακολουθούν να διστάζουν να υποβάλουν κατηγορίες για παρενόχληση και είναι σπάνιο οι περιπτώσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια σε ένα νομικό σύστημα που επιβαρύνει βαριά τον ενάγοντα.

Το κίνημα #MeToo της χώρας έχει σκοντάψει από το 2018, όταν ένα κύμα γυναικών δημοσίευσε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον καθηγητών πανεπιστημίου. Απειλούμενοι εκείνη την εποχή από την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου μαζικού κινήματος, οι λογοκριτές του Διαδικτύου άρχισαν γρήγορα να μπλοκάρουν τα hashtags και τις λέξεις-κλειδιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ