Ελλάδα: Έως και 50 αγνοούνται μετά τη βύθιση πλοίου με μετανάστες στα ανοιχτά της Καρπάθου και Ρόδου


Ελλάδα: Επιχείρηση διάσωσης από τον αέρα και τη θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη την Τετάρτη, αφού περίπου 50 άνθρωποι αγνοήθηκαν όταν βυθίστηκε σκάφος μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος, ανακοίνωσε η ελληνική ακτοφυλακή.

Το πλοίο φάνηκε τα ξημερώματα στα ανοιχτά των νησιών Κάρπαθος και Ρόδος αφού απέπλευσε την Τρίτη από την Αττάλεια της νότιας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις 29 διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν 80 άτομα, άρα μέχρι και 50 άνθρωποι αγνοούνται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του γραφείου Τύπου της ακτοφυλακής. Ωστόσο, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ είπε ότι ο αριθμός των επιβαινόντων ήταν μεταξύ 30 και 60.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Κοκάλας, δήλωσε στο κανάλι: «Δεν είναι πιθανό το σκάφος να μετέφερε 80 μετανάστες. Μιλάμε για μικρότερο αριθμό». Η επιχείρηση διάσωσης, με εντολή του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής, περιελάμβανε τέσσερα σκάφη που πλέουν ήδη στο νότιο Αιγαίο, δύο περιπολικά της ακτοφυλακής και ένα ελικόπτερο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως και 50 χιλιομέτρων την ώρα (30 mph) παρεμπόδιζαν την επιχείρηση, δήλωσε ο Κοκάλας στο ραδιόφωνο του Skai. «Πολλοί από τους ναυαγούς δεν φορούσαν σωσίβια», είπε ο Κοκάλας.

Σε βίντεο που ανάρτησε το λιμενικό φαινόταν ελικόπτερο του στρατού να σώζει δύο επιζώντες από τη θάλασσα και να τους μεταφέρει στην Κάρπαθο.

Άλλα 27 άτομα μεταφέρθηκαν στην προσγείωση σε δεξαμενόπλοιο που συμμετείχε στις έρευνες στα ανοιχτά της Κω, ανέφερε η ακτοφυλακή. – Δεκάδες θάνατοι – Αν και το σκάφος μεταναστών φαίνεται να προσπαθούσε να φτάσει στην Ιταλία, η Ελλάδα είναι συχνά η χώρα επιλογής για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χιλιάδες έρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας πάνω από το στενό και επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει τους παραδοσιακούς εχθρούς.

Εξήντα τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Μυκόνου στις 19 Ιουνίου, όταν διασώθηκαν άλλοι 108, σύμφωνα με τον Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 122 μετανάστες διασώθηκαν κοντά στη Ρόδο, αφού το σκάφος τους αντιμετώπισε προβλήματα αφότου απέπλευσε από την Τουρκία.

Η Αθήνα λέει ότι οι αριθμοί αφίξεων μεταναστών έχουν αυξηθεί φέτος και κατηγορεί την Άγκυρα ότι δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τους λαθρέμπορους να τους στέλνουν πέρα ​​από τα σύνορα — συχνά με αδύναμα σκάφη που κάνουν επικίνδυνα ταξίδια. Η Τουρκία δεσμεύτηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2016 να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που εγκαταλείπουν τις ακτές της σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα τέλη Ιουνίου, η ΕΕ προέτρεψε την Άγκυρα να σταματήσει τις «βίαιες και παράνομες απελάσεις» από το έδαφός της. Φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΜΕ κατηγορούν την Αθήνα για παράνομη επιστροφή μεταναστών, μια κατηγορία που η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση της Ελλάδας αρνείται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ