Σκωτία: Γίνεται η 1η χώρα με καθολική πρόσβαση σε δωρεάν προϊόντα περιόδου


Η Σκωτία θα γίνει τη Δευτέρα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξασφαλίσει καθολική πρόσβαση σε δωρεάν προϊόντα περιόδου μετά την ψήφιση της νομοθεσίας ορόσημο το 2020. Τα συμβούλια και οι πάροχοι εκπαίδευσης θα υποχρεωθούν νομικά να διαθέτουν προϊόντα περιόδου δωρεάν σε όποιον τα χρειάζεται, ανέφερε η κυβέρνηση της Σκωτίας σε δήλωση που εκδόθηκε την Κυριακή. “Η παροχή πρόσβασης σε προϊόντα δωρεάν περιόδου είναι θεμελιώδης για την ισότητα και την αξιοπρέπεια και αίρει τα οικονομικά εμπόδια για την πρόσβαση σε αυτά”, δήλωσε η Γραμματέας Κοινωνικής Δικαιοσύνης Shona Robison. “Είμαστε περήφανοι που είμαστε η πρώτη εθνική κυβέρνηση στον κόσμο που λαμβάνει τέτοια μέτρα”, πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου για τα προϊόντα περιόδου, το οποίο καθιστούσε νόμιμο δικαίωμα την ελεύθερη πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής σε δημόσια κτίρια, τον Νοέμβριο του 2020. Τα είδη υγιεινής ήταν ήδη δωρεάν για μαθητές και φοιτητές, αλλά το νομοσχέδιο έθετε μια νομική υποχρέωση στους υπουργούς να διασφαλίσουν ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια πρέπει επίσης να διαθέσουν μια σειρά προϊόντων εποχής δωρεάν στις τουαλέτες τους.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon χαιρέτισε την απόφαση για τη νέα εποχή. “Περήφανη που ψηφίζω υπέρ αυτής της πρωτοποριακής νομοθεσίας, καθιστώντας τη Σκωτία την πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλους όσους τα χρειάζονται”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter. “Μια σημαντική πολιτική για τις γυναίκες και τα κορίτσια”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ