Το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές του ρεύματος


Στα 229 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), με το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου να συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές του ρεύματος.

Το προσεχές Σάββατο 20 Αυγούστου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, οι οποίες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,486 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που με την κρατική επιδότηση (0,337 ευρώ) διαμορφώνονται από 0,149 έως και 0,665 ευρώ.

Οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαν γίνει οι προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες ημέρες, πάνω από τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 230 ευρώ/MWh.

Πάντως, οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Αύγουστο δεν ακολούθησαν τις τιμές του αερίου, καθώς η μέση τιμή για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου συγκρατήθηκε στα 369.61 ευρώ/MWh. Θετικά επέδρασαν η μειωμένη ζήτηση και η είσοδος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας άφθονης φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και λιγνίτη.

Στην πράξη διαπιστώθηκε ότι όσοι προμηθευτές είχαν κάνει hedging έδωσαν χαμηλότερες τιμές για τον Αύγουστο, οι οποίες είναι τελικά πιο κοντά στις “πραγματικές” σήμερα, συν το εύλογο κέρδος. Οσοι όμως δεν είχαν κάνει hedging και είχαν δώσει υψηλές τιμές, είναι τελικά και οι πιο ευνοημένοι, που θα δουν πολύ υψηλά κέρδη τον Αύγουστο.

Με τα δεδομένα αυτά, ο τιμοκατάλογος ρεύματος και για τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα παραμείνει υψηλός. Καθώς δεν γνωρίζουμε εάν και πόσες ΑΠΕ ή λιγνίτες θα “πέσουν” στο σύστημα τον επόμενο μήνα, όλοι τιμολογούν με βάση τις τιμές αερίου.

Τέλος, ως προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου συγκεντρώνονται τα κονδύλια για τις κρατικές επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου, το όφελος από τη λειτουργία του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τον Ιούλιο στα 590 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ