Έβρος: Τα αναπάντητα ερωτήματα και η πολιτική αντιπαράθεση


Νέα τροπή πήρε από το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου η υπόθεση των μεταναστών του Έβρου όταν αυτοί εντοπίστηκαν από τις αρχές επί ελληνικού εδάφους, 4 χιλιόμετρα μακρύτερα από το σήμα που αρχικά είχε δοθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα μετατράπηκε αυτομάτως σε πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε «απολογία» την κυβέρνηση, αμφισβητώντας επί της ουσίας τα όσα το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ μια μέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει.

«Προπαγάνδα», «ψευδείς εντυπώσεις», «απαξίωση» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που υιοθέτησαν στελέχη της Κουμουνδούρου με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη να σημειώνει πως «περιμένουμε μία μεγάλη συγνώμη για τη χθεσινή, απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Από την πλευρά τους οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά ζητούσαν απαντήσεις για το «πώς εξηγεί την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;».

Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στην αξιωματική αντιπολίτευση προτίθενται να σηκώσουν περαιτέρω το θέμα αξιοποιώντας και τα όσα τρίτοι, όπως ΜΚΟ και ΜΜΕ του εξωτερικού, διακινούν.

Ενδεικτικό είναι και το μήνυμα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «η μέρα της Μάνας που αγαπά, συγχωρεί, παρηγορεί, στηρίζει. Χωρίς να ξεχωρίζει χρώμα, θρησκεία, διαβατήρια. Η μέρα της Παναγίας».

Την ίδια ώρα όμως από την υπόθεση προκύπτουν ερωτήματα προς διερεύνηση καθώς τα δεδομένα έχουν ήδη ξεπεράσει την πολιτική κριτική.

Για παράδειγμα, έλεγε ψέματα η ΕΛΑΣ; Όχι κρίνοντας από την ανάρτηση του δημοσιογράφου του Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη στην οποία αναφέρει πως , «η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα (σ.σ. Δεκαπενταύγουστο) στην ελληνική όχθη του ποταμού. Τώρα βρίσκονται σε αυτήν την τοποθεσία σύμφωνα με τα μεταδεδομένα από τις φωτογραφίες τους)».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς οι μετανάστες βρίσκονταν στη νησίδα περίπου έναν μήνα. Η πρώτη αναφορά γίνεται για τις 14 Ιουλίου. Γιατί χρειάστηκε όλο αυτό το διάστημα για να περάσουν εν τέλει σε ελληνικό έδαφος;

Είχε ενημερωθεί η Frontex; Γιατί δεν παρενέβη;


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ