ΝΑΤΟ: Αντιπροσωπίες της Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα συναντηθούν στο Ελσίνκι

Στις συνομιλίες το μνημόνιο που υπέγραψαν στη Μαδρίτη οι τρεις χώρες

Η Φινλανδία θα φιλοξενήσει εντός του Αυγούστου μια συνάντηση με αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και την Τουρκία, που θα είναι αφιερωμένη στο μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν μεταξύ τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

«Εκπρόσωποι της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στη Φινλανδία τον Αύγουστο» είπε, ο Πέκα Χααβίστο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει αυτή τη συνάντηση, αναφέροντας ότι θα γίνει στις 26 Αυγούστου αλλά χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αποκήρυξαν την παραδοσιακή πολιτική της ουδετερότητας ανακοινώνοντας ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήδη, περισσότερα από τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ενταξιακή διαδικασία. Μόνο η Τουρκία αντιτάχθηκε, απαιτώντας ανταλλάγματα από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

Ο Χααβίστο είπε ότι στη συνάντηση θα συνεχιστούν οι συζητήσεις γύρω από το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες τον Ιούνιο στη Μαδρίτη. Με την υπογραφή αυτού του κειμένου η Άγκυρα ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Με το μνημόνιο η Σουηδία και η Φινλανδία επιβεβαιώνουν ότι θεωρούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τρομοκρατική οργάνωση και δεσμεύονται να μην στηρίζουν διάφορες άλλες κουρδικές οργανώσεις, όπως τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Δέχτηκαν επίσης να εξετάσουν τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση Κούρδων μαχητών και υπόπτων που κατηγορούνται από την Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ