Κακοκαιρία: Σαρώνουν τη χώρα τα ακραία φαινόμενα – Πλημμύρες σε Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Χαλκιδική


Κακοκαιρία: Πολλά τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας από τις ισχυρές καταιγίδες. Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» για λίγες ώρες και στην Αθήνα. Η πορεία των έντονων φαινομένων τις επόμενες ώρες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/8) η κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Έντονες καταιγίδες άρχισαν να εκδηλώνονται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Χαλκιδική, τοπικά στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

Από το «μάτι» της κακοκαιρίας δεν ξέφυγαν Κοζάνη, Πτολεμαΐδα αλλά και τα Ιωάννινα, ενώ και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής για λίγες ώρες η νεροποντή ήταν ιδιαίτερα έντονη. Μάλιστα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στους δρόμους. Μια οικογένεια εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο στη γέφυρα Καλυφτάκη στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.

Κακοκαιρία: Σώθηκε από θαύμα νεαρός στα Ιωάννινα

Πολλά ήταν τα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δυνατό μπουρίνι έπληξε νωρίς το απόγευμα, την πόλη των Ιωαννίνων. Χρειάστηκαν 20 λεπτά για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr μαζί με την έντονη βροχόπτωση έπνεαν ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν το λεκανοπέδιο. Από θαύμα γλίτωσε ένας νεαρός , που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του, το οποίο καταπλάκωσε δένδρο που ξεριζώθηκε. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

Κακοκαιρία: «Ποτάμια» οι δρόμοι στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής μετά τη νεροποντή

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στον Πολύγυρο και η καταιγίδα που διήρκεσε αρκετή ώρα, μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής.

Η πλατεία των Έξι Βρύσεων μετατράπηκε σε λίμνη, ενώ την ίδια ώρα σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε όλη την πόλη.

Κακοκαιρία: Πλημμύρες στην Πτολεμαΐδα, εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Προβλήματα έφερε η ισχυρή βροχόπτωση στη Πτολεμαΐδα όπου οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή είναι ότι μέσα σε μόλις λίγη ώρα η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων υπόγεια και οικίες.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν σκέψεις της Δημοτικής Αρχής να καταθέσει αίτημα να κηρυχθεί η πόλη της Πτολεμαίδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κακοκαιρία: Η πορεία των ακραίων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να εκδηλώνονται σταδιακά από τα δυτικά της Κεντρικής Μακεδονίας, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Χάρτης με τις περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη καταιγίδες

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης «είμαστε σε επιφυλακή, τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και το μητρώο εργοληπτών, προκειμένου όπου κι αν χρειαστεί να επέμβουμε».

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Νωρίτερα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την κακοκαιρία εξέδωσε η ΕΜΥ κάνοντας λόγο για επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Οι βροχές και οι καταιγίδες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Όπως τονίζεται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι – απόγευμα) και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ανα ημέρα

Την Τρίτη (23-08-2022) κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ