Ρωσία Εισβολή: Μετά από έξι μήνες πολέμου, τι είναι το επόμενο για την Ουκρανία;


Ρωσία Εισβολή: Έξι μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αυτό που ήλπιζαν ότι θα ήταν μια εισβολή blitzkrieg στην Ουκρανία, η σύγκρουση μετατράπηκε σε μια σκληρή εκστρατεία καθημερινών αεροπορικών επιδρομών και μαχών χωρίς σαφές τελικό παιχνίδι.

Μεγάλο μέρος της ανατολής και του νότου της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, στερώντας από την Ουκρανία τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών που είναι η ψυχή της οικονομίας της.

Η Ρωσία υποφέρει επίσης από τις δυτικές κυρώσεις, αν και λίγοι αναμένουν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει την αργή αλλά σταθερή ώθηση βαθύτερα στην Ουκρανία οποτεδήποτε σύντομα – πόσο μάλλον να εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει.

– Πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει;

– Και οι δύο πλευρές υπέστησαν τιμωρητικές απώλειες ζωών και υλικού, αλλά καμία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι βρίσκονται σε έναν υπαρξιακό αγώνα για να υπερασπιστούν μια εθνικότητα που ο Πούτιν απορρίπτει ως ιστορική πλάνη. «Σε τέτοιες συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να κερδίσει», είπε ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα.

«Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια».

«Η Ρωσία ελπίζει να κερδίσει φθείροντας τα… Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας και η οικονομία της μπορεί να σπάσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Marie Dumoulin, διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι η σθεναρή υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους θα καταστήσει επίσης πιο δύσκολο για κάθε πλευρά να υποχωρήσει τώρα. «Κάθε πλευρά πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να ασκήσει ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα, επομένως είναι απίθανο αυτό να τελειώσει σύντομα», είπε.

Ο Πούτιν έχει επίσης πλαισιώσει τη σύγκρουση ως μέρος της αντίστασης της Ρωσίας σε ένα επεκτατικό ΝΑΤΟ, καθιστώντας οποιαδήποτε πρόταση «ήττας» απαράδεκτη.

Θα μπορούσε να τιμωρήσει την επιθυμία της Ουκρανίας για στενότερη ένταξη στην ΕΕ πιέζοντας προς το βασικό λιμάνι της Οδησσού, ουσιαστικά κλείνοντας τη χώρα στην ξηρά και περιορίζοντας τις εξαγωγές της.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μπορεί να επιδιώξει περισσότερες τακτικές επιτυχίες, όπως η βύθιση του πυραυλικού καταδρομικού Moskva τον Απρίλιο, ή ενδεχομένως ακόμη και να δοκιμάσει μια αντεπίθεση για να ανακαταλάβει ορισμένες περιοχές. «Αυτό θα του επέτρεπε να παρακινήσει τα ουκρανικά στρατεύματα και την κοινωνία και να δικαιολογήσει τα αιτήματά του για περισσότερη βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους», είπε ο Dumoulin.

– Μπορεί η Ουκρανία να συνεχίσει να αντιστέκεται;

– Τα δεδομένα στρατιωτικού υλικού και πληροφοριών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να επιβραδύνουν —αλλά όχι να σταματήσουν— τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς και κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά αυτό επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να εδραιώσει τις θέσεις της, έχοντας ήδη δημιουργήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας τα τελευταία οκτώ χρόνια από την προσάρτησή της στη Μόσχα.

Και μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις του Zelensky για πιο προηγμένα και ισχυρά όπλα ήταν ανεπιτυχείς.

«Ο ουκρανικός λαός είναι ενωμένος και υποστηρίζει την κυβέρνηση μέχρι στιγμής, αλλά αυτή η σταθερότητα βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα ότι η Δύση βοηθά την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Dimitri Minic, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι.

Η άφιξη του κρύου καιρού θα δοκιμάσει επίσης την αποφασιστικότητα των Ουκρανών εάν αντιμετωπίζουν ελλείψεις καυσίμων, διακοπές ρεύματος ή θέρμανσης και άλλες δυσκολίες, ειδικά εάν περισσότεροι άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους από τις μάχες.

Ο Ντυμουλέν σημείωσε ότι το 40 τοις εκατό των σχολείων της Ουκρανίας θα παραμείνει κλειστό όταν ξαναρχίσουν τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να έχει μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητά τους να αντέξουν τον χειμώνα, ειδικά για όσους βρίσκονται πίσω από τις πρώτες γραμμές… Θα είναι δύσκολο», είπε. – Θα αντέξει η οικονομία της Ρωσίας;

– Παρά τον εσφαλμένο υπολογισμό της Μόσχας για την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί, η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να πληρώσει το κόστος ενός μακροχρόνιου πολέμου φθοράς.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπάθησαν να στραγγαλίσουν την οικονομία της Ρωσίας μειώνοντας τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται, επιβάλλοντας ταυτόχρονα κυρώσεις που περιορίζουν τις εισαγωγές και ανάγκασαν πολλές δυτικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αλλά «οι εισπράξεις από τις εξαγωγές, κυρίως από πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και άλλα εμπορεύματα, όχι μόνο αντέδρασαν, αλλά ξεπέρασαν τις προσδοκίες», δήλωσε ο Chris Weafer, μακροχρόνιος αναλυτής της Ρωσίας στη συμβουλευτική εταιρεία Macro-Advisory.

Οι απλοί Ρώσοι έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις μετά την κατάληψη της Κριμαίας και η κυβέρνηση σύντομα βρήκε νέες πηγές για βιομηχανικά εξαρτήματα και άλλα υλικά από την Τουρκία ή την Ασία.

«Η οικονομία, η βιομηχανία και οι άνθρωποι είχαν στη διάθεσή τους οκτώ χρόνια για να προσαρμοστούν στις κυρώσεις, ώστε σήμερα η χώρα και οι άνθρωποι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και με μεγαλύτερη αυτάρκεια, αν και σε βασικό επίπεδο», είπε ο Weafer.

Ωστόσο, το πλήρες αποτέλεσμα των κυρώσεων θα μπορούσε να αρχίσει να δαγκώνει σκληρά τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ρωσία εκτρέπει τα κεφάλαια από τις επενδύσεις στην πολεμική προσπάθεια και οι ξένες εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές.

«Θα νιώσουμε το πλήρες αποτέλεσμα σε περίπου πέντε χρόνια», είπε ο Καλάτσεφ.

– Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα; –

Εάν η σύγκρουση βυθιστεί σε τέλμα τον χειμώνα και το 2023, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η υποστήριξη της Δύσης θα αντέξει, ειδικά εάν οι ψηφοφόροι αισθανθούν ότι το κόστος – ιδίως η αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων – γίνεται πολύ υψηλή. «Πιθανώς θα έρθει ένα σημείο που ο Πούτιν θα βασιστεί στη δυτική ατονία και θα προσφέρει κάποια ανοίγματα… για να ωθήσει τους δυτικούς ηγέτες να πιέσουν την Ουκρανία να τερματίσει τη σύγκρουση με τους όρους της Ρωσίας», είπε ο Ντουμουλέν.

Εκτός από έναν καταστροφικό στρατιωτικό λάθος υπολογισμό, ο στρατός της Ουκρανίας είναι απίθανο να καταρρεύσει εντελώς και λίγοι αναμένουν ότι ο Ζελένσκι θα αποδεχτεί οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις που δεν θα δουν την Ουκρανία να ανακτά όλα τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Και αν οι σύμμαχοί της συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια και όπλα, το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας θα μπορούσε να διαβρωθεί σταθερά. Αυτό θα μπορούσε επίσης να απειλήσει τη δημόσια υποστήριξη του Πούτιν στο εσωτερικό, καταλύοντας δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024.

«Αυτό που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της κοινωνίας των πολιτών… είναι μια κήρυξη πολέμου, στρατιωτικός νόμος ή γενική κινητοποίηση», είπε ο Μίνιτς.

«Αυτό θα ήταν δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα ή η Αγία Πετρούπολη, όπου η εμμονική αντιδυτική αφήγηση έχει μικρότερη επιρροή».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ