Πώς φροντίζουμε τα βελούδα μας;


Το βελούδο είναι ένα είδος πολυτελούς υφάσματος, το οποίο όπως όλα τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος αποτελεί μία από τις κορυφαίες τάσεις της μόδας. Πώς θα το καθαρίσουμε και θα το φροντίσουμε για να είναι άψογο;

Το βελούδο είναι ένα από τα δύσκολα υφάσματα. Μία φυσικά, σίγουρη λύση είναι να το πάμε στο καθαριστήριο αλλά αυτή πρακτική δεν εφαρμόζεται σε επείγουσες καταστάσεις!

Για παράδειγμα, μερικές σταγόνες ποτό που σας έπεσε σε μία στιγμή απροσεξίας, μπορεί να καταστρέψει τη διασκέδαση μίας βραδινής εξόδου!

Γι΄αυτό καλό είναι να ξέρουμε μερικά απλά μυστικά για να σώσουμε από την καταστροφή το αγαπημένο μας ρούχο και να μην είναι για πέταμα ένα τόσο πολυτελές και όμορφο ύφασμα…

– Εάν «καταφέρατε» να ρίξετε ποτό ή άλλο υγρό πάνω στο βελούδινο ρούχο σας, προσέξτε να μην το σκουπίσετε ή το ταμπονάρετε. Αυτή συνήθως είναι η ενστικτώδης μας κίνηση, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα καταστρέψετε την πλούσια υφή του!

Αντί να ταμπονάρετε, θα πρέπει να πάτε κατευθείαν σε μία τουαλέτα ή κάποιο δωμάτιο (αν είστε σε σπίτι) και να βγάλετε το ρούχο. Το τινάζετε δυνατά για να φύγει η υγρασία και το αφήνετε να στεγνώσει μόνο του. Στο σημείο που έχει πέσει το υγρό, αγγίζετε με κυκλικές κινήσεις με το δάχτυλό σας για να διατηρηθεί η απαλή υφή του βελούδου.

– Για έναν απλό λεκέ, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα και λίγο νερό. Αυτό το μείγμα απομακρύνει ακόμη και «σκληρούς» λεκέδες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακουμπήσετε το μείγμα στο ρούχο σας μέχρι να σιγουρευτείτε ότι ο λεκές θα εξαφανιστεί.

Διαβάστε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου.
Όλα τα βελούδινα ρούχα δεν μπορούν να καθαριστούν με τον ίδιο τρόπο, μερικά απαιτούν μόνο στεγνό καθάρισμα. Οι οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του ρούχου θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τη μέθοδο καθαρισμού.

Για το πλύσιμο:
Μπορείτε να πλύνετε τα βελούδινα ρούχα σας μόνο αν ΔΕΝ είναι από καθαρό βελούδο! Οπότε διαβάστε σωστά την ετικέτα.

Λοιπόν για να πλύνετε το βελούδινο σας ρούχο γεμίστε αρχικά το νιπτήρα ή μια λεκάνη με κρύο νερό. Το νερό δεν πρέπει να είναι ζεστό γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ρούχο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού για ευαίσθητα υφάσματα και μουλιάστε το για λίγα λεπτά. Μην το τρίψετε! Ξεπλύνετε επίσης με κρύο νερό και στύψτε το ελαφρά μέσα στον νιπτήρα. Κρεμάστε το για να στεγνώσει.

Χρησιμοποιήστε ατμό
Αν η ηλεκτρική σας σκούπα παράγει και ατμό, χρησιμοποιήστε την για να ισιώσετε τις ζάρες ενός βελούδινου ρούχου.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κρεμάσετε το ρούχο στο μπάνιο που θα είναι γεμάτο με ατμό από το ντους.

Δεν πρέπει να εφαρμόσετε τον ατμό κατευθείαν στη βελούδινη επιφάνεια του ρούχου, αλλά να το γυρίσετε το μέσα έξω.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ