Ομιλία: Η τόνωση του ακουστικού φλοιού βελτιώνει την αντίληψη του λόγου


Η διέγερση ενός συγκεκριμένου τμήματος του ακουστικού φλοιού βελτίωσε αμέσως την αντίληψη της ομιλίας έναντι του θορύβου του περιβάλλοντος σε έναν ασθενή με επιληψία, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Journal of Neuroscience. Για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων επιληψίας, οι χειρουργοί εμφυτεύουν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο του ασθενούς για να εντοπίσουν την περιοχή που προκαλεί τις κρίσεις. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαδικασίες, οι χειρουργοί εμφύτευσαν ηλεκτρόδια κοντά σε μέρος του ακουστικού φλοιού που ονομάζεται κροταφικό επίπεδο (PT) που φαινόταν να βελτιώνει την αντίληψη της ομιλίας όταν διεγείρεται.

Ακουστικός φλοιός και ομιλία

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας Φάινσταϊν συνέθεσαν μια σειρά από πειράματα για να εξερευνήσουν τις ακριβείς ιδιότητες της περιοχής, που ήταν δύσκολο να μελετηθούν μη επεμβατικά. Διέγειραν το PT του ασθενούς ενώ έπαιζαν ηχητικά κλιπ κάποιου που μιλάει με εκτεταμένο θόρυβο φόντου – σαν ένα θορυβώδες πάρτι.

Ο ασθενής αποκρυπτογράφησε την προφορική πρόταση και βαθμολόγησε τη σαφήνεια σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5. Χωρίς διέγερση, αυτός ο ασθενής μπορούσε να ακούσει μόνο μερικές από τις λέξεις και βαθμολόγησε τα κλιπ ως 2. Μετά τη διέγερση, κατάλαβαν τις περισσότερες λέξεις και βαθμολόγησαν τα κλιπ ως 4 ή 5.

Ο ασθενής περιέγραψε την εμπειρία ως, “Οι φωνές γίνονται πολύ πιο καθαρές. Εξακολουθώ να ακούω τον θόρυβο, αλλά η φωνή γίνεται πολύ πιο καθαρή, σαν να το λέει κάποιος στο αυτί μου”. Μελλοντική έρευνα θα επαληθεύσει τον ρόλο του PT στην αντίληψη της ομιλίας σε άλλους ασθενείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ