PTSD: Η θεραπεία για την ηπατίτιδα C μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα μετατραυματικό στρες


Περισσότερο από το 6 τοις εκατό των Αμερικανών θα αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η δυνητικά χρόνια πάθηση διαταράσσει τις ζωές και μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές και σκέψεις αυτοκτονίας.

Φάρμακο για το μετατραυματικό στρες

Παρά τον υψηλό επιπολασμό του PTSD, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει μόνο δύο φάρμακα για τη θεραπεία αυτής της πάθησης -σερτραλίνη και παροξετίνη- και τα δύο έχουν δείξει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων PTSD. Το PTSD είναι επίσης κοινό μεταξύ των βετεράνων του στρατού. περισσότερο από το 10 τοις εκατό των ασθενών του Υπουργείου Βετεράνων των ΗΠΑ (VA) εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Πριν από δύο χρόνια, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSPH) και του White River Junction Veterans Affairs Medical Center στο Βερμόντ άρχισαν να ερευνούν εάν τα υπάρχοντα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του PTSD, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Κατά τη διάρκεια μιας αρχικής διερευνητικής ανάλυσης σε μια εθνική ομάδα ασθενών με VA, οι ερευνητές ανακάλυψαν απροσδόκητα ότι αρκετά νέα φάρμακα άμεσης δράσης κατά των ιών (DAA) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C συσχετίστηκαν με βελτίωση των συμπτωμάτων PTSD. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Τώρα, σε μια νέα μελέτη παρακολούθησης, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια πιο αυστηρή ανάλυση για να εξετάσουν και να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα των DAA που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως στη βελτίωση των συμπτωμάτων του PTSD. Η νέα τους ανάλυση προτείνει το πιο πολλά υποσχόμενο DAA για προοπτική μελέτη ως δυνητικό φάρμακο για το PTSD σε ασθενείς χωρίς μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C. Δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο πριν από την εκτύπωση στο American Journal of Epidemiology, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων glecaprevir και pibrentasvir είχε την ισχυρότερη σχέση με τη βελτίωση των συμπτωμάτων PTSD μεταξύ των DAA που συνταγογραφήθηκαν περισσότερο στο VA.

“Πολλοί άνθρωποι έχουν PTSD, αλλά υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές φαρμακολογικές θεραπείες και περιορισμένη ανάπτυξη φαρμάκων για το PTSD”, λέει ο συν-κύριος ερευνητής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Jaimie Gradus, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο BUSPH. “Οι υπάρχουσες αποτελεσματικές θεραπείες είναι ως επί το πλείστον ψυχοθεραπεία και, ενώ λειτουργούν καλά, υπάρχουν επίσης προβλήματα με αυτές, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης εγκατάλειψης της θεραπείας και είναι χρονοβόρα, επομένως η προσθήκη στη σειρά επιλογών θεραπείας για τους ανθρώπους είναι υψηλή προτεραιότητα”. Οι ερευνητές εξέτασαν την ίδια εθνική ομάδα ασθενών με VA με την προηγούμενη μελέτη, αλλά περιόρισαν την ομάδα μελέτης ώστε να συμπεριλάβει μόνο ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ηπατίτιδα C.

“Υπήρξε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον για την εύρεση νέων φαρμάκων για το PTSD στο πεδίο”, λέει ο συν-κύριος ερευνητής Brian Shiner, ψυχίατρος και αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για την έρευνα στο White River Junction VA Medical Center, καθώς και αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Geisel του Πανεπιστημίου Dartmouth. “Η ιδέα να δούμε τα δεδομένα VA με αυτόν τον τρόπο προέκυψε από μια συζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία μεταξύ της Ομάδας Εργασίας Ψυχοφαρμακολογίας VA PTSD και των Εθνικών Ινστιτούτων Ψυχικής Υγείας. Η Paula Schnurr από το Εθνικό Κέντρο για το PTSD συνέδεσε τον Jaimie και εμένα και ήμασταν πραγματικά τυχεροί που λάβαμε χρηματοδότηση για να συγκεντρώσουμε μια ομάδα για να κάνουμε αυτή τη δουλειά”.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα φροντίδας ασθενών από ιατρικά αρχεία VA, οι Gradus, Shiner και συνεργάτες από την Ιατρική Σχολή VA, BUSPH, Geisel και Harvard μελέτησαν 254 ασθενείς με VA που είχαν διαγνωστεί με PTSD και ηπατίτιδα C μεταξύ Οκτωβρίου 1999 και Σεπτεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες έλαβαν έναν συνδυασμό εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, συμπεριλαμβανομένου του glecaprevir και της pibrentasvir (GLE/PIB). ledipasvir και sofosbuvir (LDV/SOF); ή sofosbuvir και velpatasvir (SOF/VEL). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα συμπτώματα των ασθενών τόσο για PTSD όσο και για HCV μεταξύ δύο κλινικών επισκέψεων σε διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων.

Μετά την προσαρμογή για μεταβλητές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα -όπως η χρήση συνταγών οπιοειδών, οι διαγνώσεις ηπατικών παθήσεων, η φροντίδα του τμήματος επειγόντων περιστατικών για ψυχιατρικές κρίσεις- η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φάρμακα GLE/PIB συσχετίστηκαν πιο έντονα με τη βελτίωση των συμπτωμάτων PTSD σε σχέση με το LDV/SOF και Θεραπείες SOF/VEL, σύμφωνες με τα προηγούμενα αποτελέσματά τους. “Στην BUSPH, εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας VA για να εξετάσουμε τη βελτίωση των συμπτωμάτων του PTSD στη συνήθη φροντίδα χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία για αρκετά χρόνια”, λέει ο Gradus.

“Το επίπεδο βελτίωσης που βλέπουμε για το GLE/PIB είναι εντυπωσιακό και υπερδιπλάσιο από αυτό που έχουμε δει για την παροξετίνη και τη σερτραλίνη. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με τα δεδομένα ιατρικών αρχείων, ένα σημαντικό επόμενο βήμα σε αυτή τη γραμμή εργασίας θα είναι μια προοπτική ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη σε ασθενείς χωρίς μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας C. Πρόσφατα λάβαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Άμυνας για να μελετήσουμε το GLE/PIB ως πιθανή θεραπεία για το PTSD σε κάναμε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με εικονικό φάρμακο”, λέει ο Shiner. Αυτός και ο Gradus θα συμμετάσχουν στο έργο και ο Vince Watts του White River Junction VA Medical Center θα είναι ο κύριος ερευνητής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ