Πώς και γιατί η Τουρκία θυμήθηκε τους ελληνικούς S-300; Η ακραία προπαγάνδα και ο κίνδυνος


Παραβιάσεις, προκλήσεις και ακραία ρητορική από το τουρκικό καθεστώς – Γιατί έβαλαν στο «κάδρο» της προπαγάνδας το αντιαεροπορικό σύστημα ρωσικής κατασκευής της χώρας μας.

Με όπλο την ακραία προπαγάνδα, την εμπρηστική ρητορική και την “a la carte” χρήση της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας, η τουρκική ηγεσία επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, σιγουριά για τις θέσεις της, εγρήγορση και αποφασιστικότητα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να στήσει ένα «θερμό» φθινόπωρο με την ένταση στο «κόκκινο». Είναι δεδομένο άλλωστε πως όσο περισσότερο η Ελλάδα αντιστέκεται στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν, οι Τούρκοι θα αποθρασύνονται στη ρητορική τους και θα εντείνουν τις προκλήσεις, με τον κίνδυνο ατυχήματος και απρόβλεπτων εξελίξεων να πολλαπλασιάζεται.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του FIR Αθηνών με μαχητικά, UAV’S, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, με την ταυτόχρονη έξαρση της εμπρηστικής ρητορικής που εμπλουτίστηκε εσχάτως και με ανήθικες, ανιστόρητες και πέρα για πέρα απαράδεκτες αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή, συνθέτουν τα τελευταία 24ωρα το «πολεμικό» σκηνικό που επιθυμεί να στήσει και πάλι η Άγκυρα.

Η Αθήνα από την πλευρά της διαμηνύει πως δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τις προκλήσεις των Τούρκων. Κάθε πρόκληση γνωστοποιείται αμέσως σε ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, ενώ στο στρατιωτικό κομμάτι, οτιδήποτε πετά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια ή πλέει σε ελληνικά ύδατα, αναγνωρίζεται και στοχοποιείται από την Πολεμική μας Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.

Αυτή την αφορμή βρήκαν οι Τούρκοι για να αναπτύξουν ξανά τη χυδαία προπαγάνδα τους, στοχοποιώντας τη χώρα μας με ανήθικα ψεύδη. Όπως ισχυρίζεται τα τελευταία 24ωρα το τουρκικό καθεστώς, μαχητικά αεροσκάφη F-16 της γείτονος (σ.σ. που προφανώς είχαν εισβάλει παράνομα στο FIR Αθηνών), στοχοποιήθηκαν από τους ελληνικούς πυραύλους S-300. «Φωνάζει ο κλέφτης», με λίγα λόγια.

Στρατιωτικές πηγές ξεκαθάρισαν πως οι αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις γίνονται από τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ενώ και οι ίδιοι οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά τις εφιαλτικές στιγμές που ζουν καθημερινά με το που μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, με τους πιλότους μας να τους βάζουν στο στόχαστρο σε ελάχιστο χρόνο.

Γιατί οι Τούρκοι όμως αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο αντιαεροπορικό σύστημα των S-300; Προφανέστατα επιχειρούν να συνδέσουν το ελληνικό σύστημα ρωσικής κατασκευής, με τους δικούς τους S-400, η αγορά των οποίων αποδεικνύεται μοιραία για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Υπάρχει όμως μια διαφορά, οι ελληνικοί S-300 αγοράστηκαν από την Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 ως ασπίδα προστασίας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία μάλιστα τότε να απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο. Αντίθετα, η αγορά των S-400 από την Τουρκία δεν έγινε υπό κανένα καθεστώς απειλών. Ο Ταγίπ Ερντογάν γύρισε την πλάτη στη Δύση, τα βρήκε με τον Πούτιν, και σήκωσε την παντιέρα της περιφερειακής δύναμης που μπορεί να διαμορφώνει με τη δύναμη των όπλων τις εξελίξεις σε Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Όσο κι αν ο Ερντογάν θεωρεί πως οι Αμερικανοί είναι «χαϊβάνια», μάλλον γελιέται, γιατί η Ουάσινγκτον δίνει πλέον σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρας, αναγνωρίζοντάς τη ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Η εικόνα δύο Αμερικανικών αεροπλανοφόρων, του USS Harry S. Truman και του USS George H.W. Bush να πλέουν στο Ιόνιο και τα μαχητικά τους να συνεκπαιδεύονται με τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αποτελεί ένα ηχηρό «χαστούκι» στον Ταγίπ Ερντογάν, που είδε τα τουρκικά αεροπλανοφόρα από τα… ραντάρ, μιας και δεν έκαναν καν τον κόπο να πλησιάσουν τα τουρκικά ύδατα για ασκήσεις με τους δήθεν «καλούς συμμάχους».

Ελληνικό μαχητικό F-16 πετά στην κορυφή σχηματισμού με 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-18 από το αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN,

Όσο λοιπόν κι αν ο Τούρκος πρόεδρος περιμένει πώς και πώς τον Νοέμβριο για να του δοθεί από το αμερικανικό κονγκρέσο τον Νοέμβριο το «πράσινο φως» για την απόκτηση F-16, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί όσο το γειτονικό καθεστώς επιμένει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ