Τύποι ουρολοίμωξης και μέθοδος αντιμετώπισης


Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) είναι μια λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος (νεφροί, ουρητήρας, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα).

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι άνδρες. Η μόλυνση που περιορίζεται στην κύστη μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, αν η ουρολοίμωξη εξαπλωθεί στους νεφρούς.

Συμπτώματα

Η ουρολοίμωξη δεν έχει πάντοτε ευδιάκριτα σημάδια και συμπτώματα, αλλά όταν έχει, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μια ισχυρή, επίμονη ανάγκη για ούρηση

Ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση

Μικρή ποσότητα ούρων, όταν ουρείτε

Θολά ούρα

Ούρα που εμφανίζεται έχουν κοκκινωπό, ανοιχτό ροζ ή καφετί χρώμα -σημάδι αίματος στα ούρα

Δύσοσμα ούρα

Πυελικό άλγος, στις γυναίκες

Πρωκτικός πόνος, στους άνδρες

Τύποι ουρολοίμωξης

Η ουρολοίμωξη κατηγοριοποιείται, ανάλογα με το ποιο μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος έχει μολυνθεί.

Μόλυνση στους νεφρούς: Πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης και τα πλευρά, υψηλός πυρετός, ρίγη, ναυτία, εμετός

Μόλυνση στην ουροδόχο κύστη: Πίεση στην πυελική περιοχή, δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς, συχνή και επώδυνη ούρηση, αιματουρία (αίμα στα ούρα)

Μόλυνση στην ουρήθρα: Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες απλές μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας για να ανακουφιστείτε και να αντιμετωπίστε μια ουρολοίμωξη. Δείτε ποιες είναι αυτές.

Μαγειρική σόδα

Ουρολοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των νεφρών και να οδηγήσουν σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Για να προλάβετε μια ουρολοίμωξη ή να την περιορίσετε και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να την καταπολεμήσει γρηγορότερα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα εξουδετερώνει την οξύτητα στα ούρα σας, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάρρωσή σας.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα και τα βακκίνια (κράνμπερι) ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών και έχουν παρόμοιες ιδιότητες καταστολής των βακτηρίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χυμός βατόμουρου προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αν δεν βρίσκετε εύκολα χυμό βατόμουρου, μπορείτε να τα προμηθευτείτε ως φρούτα και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας το πρωί.

Χυμός κράνμπερι

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι (βακκινίων) μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο χυμός μούρων αποτρέπει τα βακτηρίδια που προκαλούν την μόλυνση να εγκατασταθούν στην κύστη και έχει επίσης μια πολύ ήπια αντιβιοτική δράση.

Ανανάς

Το ένζυμο βρομελίνη που περιέχει ο ανανάς έχει αποδειχτεί ότι συνεπικουρεί τη δράση των αντιβιοτικών σε περίπτωση ουρολοίμωξης. Σε μία έρευνα σε άτομα με ουρολοίμωξη που τους δόθηκε βρομελίνη μαζί με την αντιβιοτική αγωγή που ακολουθούσαν διαπιστώθηκε ότι η ουρολοίμωξη υποχώρησε ταχύτερα σε σύγκριση με ασθενείς που αντί για βρομελίνη έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Νερό

Εάν έχετε την τάση να παθαίνετε συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό -περίπου 8 οκτώ ποτήρια την ημέρα. Θα πρέπει να ουρείτε τουλάχιστον κάθε τέσσερις έως πέντε ώρες. Αν έχετε ήδη μια ουρολοίμωξη, προσπαθήστε να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό για να την αντιμετωπίσετε. Τα πολλά υγρά στο σύστημά σας θα βοηθήσουν να καθαρίσετε τα βακτηρίδια ταχύτερα μέσω της συχνής ούρησης.

Βιταμίνη C

Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν τουλάχιστον 5.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C διατηρεί την ουροδόχο κύστη υγιή επειδή αυξάνει την οξύτητα των ούρων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος η οποία δείχνει να διαρκεί πάνω από 2 ημέρες, ενημερώστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ