«Παγώνει» ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό – Αναστολή στην οικοδομή


Mε την ακρίβεια να καλπάζει, το εισόδημα τα νοικοκυριών να συρρικνώνεται και τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει και να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τα μέσα του 2023.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά θα επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Σε αναστολή θα παραμείνει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως το Δεκέμβριο του 2022, αλλά θα επεκταθεί ένα εξάμηνο ακόμα.

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών έως τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και τις ευρύτερες παρενέργειες στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή έχει τον ίδιο στόχο. Με την οικοδομή να έχει «ζεσταθεί» για τα καλά και τις μεταβιβάσεις ακινήτων να καταγράφουν υψηλές ταχύτητες καθώς σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 500-700 δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει έξτρα «ανάσα» στην οικοδομική δραστηριότητα.

Η οικοδομή, κόντρα στο τσουνάμι της πανδημίας κρατήθηκε «ζωντανή» λόγω της αναστολής του ΦΠΑ όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή μέσα στην υγειονομική κρίση, εκδόθηκαν 38.237 οικοδομικές άδειες.

Οι άνθρωποι της κτηματαγοράς προβλέπουν σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών τους επόμενους μήνες και όπως λένε η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, αποτελεί πολύ βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή – επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ