Στοματική υγιεινή: Πώς συνδέεται η φροντίδα των δοντιών με την άνοια;


Μια ανάλυση όλων των σχετικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική βιβλιογραφία δείχνει ότι η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια δοντιών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο γνωστικής έκπτωσης όσο και άνοιας. Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society, περιελάμβανε 47 μελέτες.

Η καλή στοματική υγιεινή σχετίζεται με τη γνωστική ικανότητα

Η κακή περιοδοντική υγεία (που αντικατοπτρίζεται από περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών, βαθιές περιοδοντικές θύλακες ή απώλεια φατνιακής οστικής μάζας) συσχετίστηκε με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Μόνο η απώλεια δοντιών συνδέθηκε με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η συνολική ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν χαμηλή.

Αυτό δείχνει κάποιον που κάνει οδοντιατρικό έλεγχο

Μόνο η απώλεια δοντιών συνδέθηκε με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η εικόνα είναι δημόσιος τομέας «Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και διαχείρισης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν ακόμη για να επισημάνουν σαφείς τρόπους για την έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων σε κίνδυνο και τους πιο αποτελεσματικούς. μέτρα για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης», έγραψαν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ