Νέα τεχνολογία: Απεικόνιση δεσμίδων αξονικών ινών στον αμφιβληστροειδή για την έγκαιρη διάγνωση οπτικών νευροπαθειών


Νέα τεχνολογία: Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Τμήμα Οφθαλμολογίας της Σχολής Κλινικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής LKS του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKUMed), με συνεργάτες από την Ιατρική Σχολή του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (CU Medicine) και τοπικούς και διεθνείς εταίρους, ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία ROTA (Retinal nerve fiber layer Optical Texture Analysis — Στρώμα νευρικών ινών αμφιβληστροειδούς Οπτική ανάλυση υφής) για την αποκάλυψη της οπτικής υφής και των τροχιών των δεσμίδων των αξονικών ινών στον αμφιβληστροειδή. Η ROTA ξεπερνά τα τρέχοντα κλινικά πρότυπα, επιτυγχάνοντας 15,0% έως 28,4% υψηλότερη ευαισθησία στην ανίχνευση πρώιμης βλάβης του οπτικού νεύρου στο γλαύκωμα – την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Nature Biomedical Engineering.

Το γλαύκωμα είναι η πιο κοινή μορφή νευροεκφυλιστικής νόσου.

Ενώ η κλινική διάγνωση του γλαυκώματος βασίζεται στη μέτρηση του πάχους της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς (RNFL), που συνήθως λαμβάνεται με μια μη επεμβατική ψηφιακή συσκευή απεικόνισης, την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), τα ψευδώς θετικά και τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είναι συχνά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κλινική ερμηνεία των ευρημάτων της OCT, ακόμη και για τους ειδικούς στο γλαύκωμα.

Αυτό υποστηρίζεται από μια μετα-ανάλυση που αναφέρει ότι οι ευαισθησίες των καλύτερων παραμέτρων OCT για την ανίχνευση ανωμαλιών του πάχους RNFL ήταν μόνο 65%-75% σε ειδικότητες 90%-95%.

Ο ROTA είναι ένας πατενταρισμένος αλγόριθμος που ενσωματώνει τις μετρήσεις πάχους RNFL και ανάκλασης RNFL που λαμβάνονται από τυποποιημένες σαρώσεις OCT για να διακρίνει την οπτική υφή και τις τροχιές των δεσμίδων των αξονικών ινών και να αποκαλύπτει ελαττώματα RNFL.

Η ROTA μπορεί να ανιχνεύει εστιακά ελαττώματα RNFL που διαφεύγουν από τις τυπικές κλινικές εξετάσεις.

Σε σύγκριση με την OCT, ο ROTA μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ανίχνευσης πρώιμης βλάβης του οπτικού νεύρου στο γλαύκωμα κατά 15-22%.

Σε ειδικότητα 95%, η ευαισθησία της ROTA ήταν 97,3-98,4% για την ανίχνευση πρώιμου γλαυκώματος, 15,0% έως 28,4% υψηλότερη από τα τρέχοντα κλινικά πρότυπα.

Το HKUMed συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εφαρμογή της ROTA στην έρευνα και τη φροντίδα των ασθενών, ενώ οι ασθενείς μπορούν να βρουν την εφαρμογή της ROTA στο Οφθαλμιατρείο HKU και στο Southern District Hong Kong Eye Survey.

Σε μια διαγνωστική μελέτη που εξέτασε 177 υγιή άτομα και 363 ασθενείς με γλαύκωμα στο CUHK Eye Center of CU Medicine, η ROTA πέτυχε σημαντικά υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα από τη συμβατική ανάλυση πάχους RNFL OCT για την ανίχνευση γλαυκώματος. Επιπλέον, η ROTA είναι σε θέση να εντοπίσει βλάβες στις δέσμες αξονικών ινών σε οπτική νευρίτιδα, ισχαιμική οπτική νευροπάθεια και συμπιεστική οπτική νευροπάθεια.

“Είμαστε ευτυχείς που συνεργαστήκαμε με το CU Medicine για την ανάπτυξη της ROTA, η οποία φέρνει νέες ελπίδες για τον έγκαιρο εντοπισμό και την έγκαιρη θεραπεία του γλαυκώματος λόγω της υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητάς της”, δήλωσε ο καθηγητής Christopher Leung Kai-shun, πρόεδρος και κλινικός καθηγητής του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του HKUMed.

“Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν την εγγραφή ασθενών από το Queen Mary Hospital, το Grantham Hospital και το Hong Kong Eye Hospital για διαχρονικές μελέτες προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της ROTA για την ανίχνευση της εξέλιξης του γλαυκώματος, καθώς και τη συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους της OCT για την εφαρμογή της ROTA στην κλινική περίθαλψη. Επιπλέον, το HKU Eye Center καλωσορίζει ασθενείς με αμφίβολη διάγνωση γλαυκώματος για αξιολόγηση με ROTA”.

Ο καθηγητής Clement Tham Chee-yung, πρόεδρος του Τμήματος Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών και καθηγητής S.H. Ho Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών του CU Medicine, δήλωσε: “Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης, εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Στο Χονγκ Κονγκ, περίπου το 25% της μη αναστρέψιμης τύφλωσης προκαλείται από γλαύκωμα και υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 ασθενείς με γλαύκωμα που πάσχουν από διάφορα επίπεδα οπτικής αναπηρίας. Η έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος και η ανίχνευση της εξέλιξης μέσω προηγμένων τεχνολογιών απεικόνισης είναι ουσιαστικής σημασίας.

Χαίρομαι που η ROTA αναπτύχθηκε από τη συνεργασία του CU Medicine και της HKUMed και τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πρακτική”.

Η ROTA υποστηρίζει μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ειδική τεχνική για την προώθηση της διάγνωσης του γλαυκώματος και των οπτικών νευροπαθειών.

Η ROTA θα αναπτυχθεί στο Advanced Nerve and Glaucoma Imaging Network (ANGI Network), το οποίο περιλαμβάνει οφθαλμίατρους, νευρο-οφθαλμίατρους και κλινικούς ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ