Καλιφόρνια: Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ εγκρίνει τη δικαστική ψυχοθεραπεία για άστεγους


Καλιφόρνια: Με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να ζουν στους δρόμους της Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Gavin Newsom υπέγραψε την Τετάρτη έναν πρώτο στο είδος του νόμο που θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένους από αυτούς να υποβληθούν σε θεραπεία στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ο ίδιος περιγράφει ως “φροντίδα”, αλλά οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι είναι σκληρό. Ο Νιούσομ υπέγραψε την Τετάρτη τον νόμο περί κοινοτικής βοήθειας, ανάκαμψης και ενδυνάμωσης. Θα επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας, στους πρώτους ανταποκριτές και σε άλλους να ζητούν από δικαστή να καταρτίσει σχέδιο θεραπείας για κάποιον που έχει διαγνωστεί με ορισμένες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.

Όσοι αρνούνται θα μπορούσαν να τεθούν υπό επιτροπεία και να διαταχθούν να συμμορφωθούν.

Αυτή τη στιγμή, οι άστεγοι με σοβαρές ψυχικές διαταραχές μεταφέρονται από τους δρόμους στις φυλακές και τα νοσοκομεία. Μπορούν να κρατούνται παρά τη θέλησή τους σε ψυχιατρική κλινική για έως και τρεις ημέρες. Αλλά πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αν υποσχεθούν να παίρνουν φάρμακα και να παρακολουθούν άλλες υπηρεσίες.

Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στο δικαστήριο να διατάξει ένα θεραπευτικό σχέδιο για διάστημα έως και ενός έτους, το οποίο θα μπορούσε να παραταθεί για ένα δεύτερο έτος.

Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, στέγαση και θεραπεία.

Αν και μοιράζεται ορισμένα στοιχεία με προγράμματα άλλων πολιτειών, το σύστημα θα είναι το πρώτο του είδους του στη χώρα, σύμφωνα με το γραφείο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Άμπεργκ, συν-συγγραφέα του νόμου.

Για δεκαετίες, η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε ως επί το πλείστον την έλλειψη στέγης ως τοπικό πρόβλημα, διοχετεύοντας κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια στις κυβερνήσεις των πόλεων και των κομητειών για διάφορα θεραπευτικά προγράμματα. Όμως, παρά τις δαπάνες αυτές, οι άστεγοι παραμένουν ένα από τα πιο πιεστικά και ορατά ζητήματα της πολιτείας.

“Συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνατε και θα πάρετε αυτό που πήρατε. Και κοιτάξτε τι έχουμε. Είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Νιούσομ την Τετάρτη πριν υπογράψει τον νόμο.

“Αυτός (ο νόμος) έχει σχεδιαστεί εντελώς διαφορετικά από οτιδήποτε έχετε δει στην πολιτεία της Καλιφόρνια, αναμφισβήτητα τον τελευταίο αιώνα”.

Ορισμένοι προοδευτικοί έχουν μιλήσει εναντίον του Νιούσομ που μπλοκάρει ορισμένες προτεραιότητες, όπως το βέτο που άσκησε σε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε εποπτευόμενους χώρους ασφαλούς ένεσης για χρήστες ναρκωτικών και την εναντίωση σε ένα νέο φόρο για τους εκατομμυριούχους που θα πλήρωνε για περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όμως σε μια χρονιά που ο Νιούσομ οδεύει προς μια σίγουρη επανεκλογή και οι εικασίες για τις προεδρικές του φιλοδοξίες πληθαίνουν, το νέο αυτό πρόγραμμα προκάλεσε επικρίσεις και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, με ορισμένους στην αριστερά να υποστηρίζουν ότι το παρατραβάει, ενώ άλλοι στη δεξιά λένε ότι δεν το παρατραβάει.

Ο Νιούσομ υπέγραψε τον νόμο παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Καλιφόρνιας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Δικαιωμάτων των Αναπήρων της Καλιφόρνιας και πολλών άλλων οργανώσεων που εργάζονται με άστεγους, μειονοτικές κοινότητες και άτομα με αναπηρίες, οι οποίες λένε ότι το νέο πρόγραμμα θα παραβιάσει τα πολιτικά δικαιώματα.

Λένε ότι τα δικαστήρια είναι ένας τρομακτικός χώρος για πολλούς ανθρώπους με σοβαρή ψυχική ασθένεια και ο εξαναγκασμός είναι αντίθετος με το μοντέλο που βασίζεται σε ομότιμους που είναι κρίσιμο για την ανάρρωση.

Με άλλα λόγια, λένε οι επικριτές, το άτομο πρέπει να θέλει να πάρει βοήθεια και αυτό μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια.

“Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι αυτό το σχέδιο θα λειτουργήσει. Είναι απλώς μία ακόμη μη λύση”, δήλωσε η Eve Garrow, αναλύτρια πολιτικής και συνήγορος της ACLU της Νότιας Καλιφόρνιας.

“Η έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη ενός καταναγκαστικού στοιχείου είτε στη στέγαση είτε στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν αυξάνει τη συμμόρφωση”.

Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε άστεγους. Εφαρμόζεται μόνο σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή ψυχική ασθένεια -κυρίως ψυχωσικές διαταραχές- και μόνο αν είναι απίθανο να επιβιώσουν με ασφάλεια στην κοινότητα χωρίς επίβλεψη ή είναι πιθανό να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που παλεύουν με τον εθισμό στο αλκοόλ και τα οπιοειδή δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις, εκτός εάν έχουν διαγνωσμένη ψυχιατρική διαταραχή.

Η κυβέρνηση Νιούσομ εκτιμά ότι περίπου 12.000 άτομα θα μπορούσαν να λάβουν βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ο Τζέιμς Γκάλαχερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτειακή συνέλευση, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

“Αν και καλύτερο από το τίποτα, (το δικαστήριο για την κοινοτική βοήθεια, την αποκατάσταση και την ενδυνάμωση) ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα νέο γραφειοκρατικό ημίμετρο”, δήλωσε ο Gallagher, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του, ψήφισε το νομοσχέδιο στο πολιτειακό νομοθετικό σώμα. “Δεν είναι η πρωτοποριακή αλλαγή πολιτικής που χρειαζόμαστε. Θα βοηθήσει ορισμένους σοβαρά ψυχικά ασθενείς να λάβουν θεραπεία, αλλά δεν θα σταματήσει την έκρηξη των καταυλισμών αστέγων στις κοινότητές μας”.

Το πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος και μόνο σε επτά νομούς:

Glenn, Orange, Riverside, San Diego, San Francisco, Stanislaus και Tuolumne πρέπει να δημιουργήσουν προγράμματα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2023.

Όλες οι άλλες κομητείες θα έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Κάθε μία από τις 58 κομητείες της Καλιφόρνια θα πρέπει να δημιουργήσει ειδικά δικαστήρια για να χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις.

Στις κομητείες που δεν θα συμμετάσχουν θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1.000 δολάρια ανά ημέρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο νόμο θα είναι να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, στέγαση και εργαζόμενοι για την εφαρμογή του “χωρίς να αποσπάσει πόρους από τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες των κομητειών που ήδη βασίζονται στις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες συμπεριφορικής υγείας και διαταραχής χρήσης ουσιών που παρέχουμε”, δήλωσε η Michelle Doty Cabrera, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Διευθυντών Επαρχιακής Συμπεριφορικής Υγείας της Καλιφόρνιας.

Ο Νιούσομ επανέλαβε αυτά τα σχόλια, λέγοντας ότι η εφαρμογή θα είναι το κλειδί.

Ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος περιλαμβάνει 296,5 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα “Workforce for a Healthy California for All Program”, το οποίο στοχεύει στην πρόσληψη 25.000 κοινοτικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας έως το 2025.

Η Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες της Καλιφόρνια υποστηρίζει την πρόταση, όπως και επιχειρηματικές οργανώσεις και δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων του Λος Άντζελες, του Σακραμέντο, του Σαν Φρανσίσκο και του Σαν Ντιέγκο.

Λένε ότι τα θεραπευτικά μοντέλα και τα αντιψυχωσικά φάρμακα έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε που οι άνθρωποι φυλάσσονταν σε ιδρύματα.

Το άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να ευδοκιμήσει στην κοινότητα, δεδομένης της κατάλληλης κλινικής ομάδας υποστήριξης και του κατάλληλου σχεδίου στέγασης, λένε οι υποστηρικτές.

Ο Νιούσομ δήλωσε ότι “εξαντλήθηκε” από τα επιχειρήματα των ομάδων για τις πολιτικές ελευθερίες ότι το πρόγραμμα πάει πολύ μακριά.

“Η άποψή τους εκφράζεται από αυτό που βλέπετε στους δρόμους και τα πεζοδρόμια σε όλη την πολιτεία”, είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ