Μελέτη: Επηρεάζει η ώρα που παίρνουμε τα αντιυπερτασικά χάπια;


Η αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων για την προστασία από έμφραγμα, εγκεφαλικό και αγγειακό θάνατο δεν επηρεάζεται από το εάν το φάρμακο λαμβάνεται το πρωί ή το βράδυ, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας 2022, που πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο 26 έως 29 στη Βαρκελώνη, Ισπανία.

 Ποια χρονική στιγμή πρέπει να παίρνετε τα αντιυπερτασικά χάπια

Ο Thomas MacDonald, από το Πανεπιστήμιο του Dundee στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία σε 21.104 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση (1:1) να πάρουν τη συνήθη αντιυπερτασική τους αγωγή το πρωί ή το βράδυ. Η διάμεση παρακολούθηση ήταν 5,2 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύνθετο πρωταρχικό τελικό σημείο της νοσηλείας για μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακό θάνατο εμφανίστηκε στο 3,4 τοις εκατό των συμμετεχόντων στην ομάδα χορήγησης βραδινής δόσης (0,69 συμβάντα ανά 100 ασθενείς-έτη) και στο 3,7 τοις εκατό των ασθενών στην πρωινή δόση ομάδα (0,72 συμβάντα ανά 100 ασθενείς-έτη), αποδίδοντας μια μη προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 0,95 (95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 0,83 έως 1,10, P = 0,53). Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε προκαθορισμένες αναλύσεις υποομάδων.

«Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παίρνουν τα τακτικά αντιυπερτασικά φάρμακά τους σε μια ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε ο MacDonald σε δήλωση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ