Η γραφειοκρατία απειλεί την πώληση της Hellenic Steel


Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Ελληνικού Δημοσίου κινδυνεύει να χαθεί η πώληση της Hellenic Steel, καταδεικνύοντας το πλέον τρωτό σημείο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων: αυτό της ασφάλειας δικαίου.

Η εταιρία που βρίσκεται υπό εκκαθάριση με τον νόμο 2190 και έχει αιτηθεί υπαγωγή στο άρθρο 106 βδ του πτωχευτικού νόμου περί εξυγίανσης, θα μπορούσε να έχει δρομολογήσει την πώλησή της στον ενδιαφερόμενο επενδυτή αν ο “δάκτυλος” της γραφειοκρατίας δεν είχε αναβάλει στο παρά 1’ – και ενώ η εταιρία δεν έχει καμία εκκρεμότητα – την απόφαση για τη μεταβίβασή της. Ειδικότερα, σε αντίθεση με άλλες εταιρίες που πηγαίνουν στον νόμο περί εξυγίανσης, η Hellenic Steel έχει μία τελευταία τακτοποιημένη, μάλιστα, οφειλή, ύψους 43.000 ευρώ προς το Ταμείο Μετάλλου. Την οφειλή αυτή η οποία εξυπηρετείται, είχε προβάλει ο ΕΦΚΑ, με την αίτηση υπαγωγής της HS στο άρθρο 106 βδ.

Και ενώ όλα θα κυλούσαν ομαλά για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης που και το ίδιο το Δημόσιο επιθυμεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας έχει στηρίξει έμπρακτα, ο ΕΦΚΑ εμφανίζεται στο δικαστήριο που θα έδινε το πράσινο φως για τη μεταβίβαση της εταιρίας, ζητώντας αναβολή για να τελειώσει ο έλεγχος για ενδεχόμενες οφειλές της Hellenic Steel. Το παράδοξο είναι ότι ο αρμόδιος κατά τόπον ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με τους εκκαθαριστές της Hellenic Steel, διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος για οφειλές της εταιρίας έχει ολοκληρωθεί και έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν οφειλές, αλλά το θέμα αναδρομικού ελέγχου από το 1992 ανακινείται από το παράρτημα ΕΦΚΑ Χαλανδρίου όπου παλιά τα Χαλυβουργεία είχαν κάποια εταιρία.

Σε ένα τέτοιο γραφειοκρατικό μπέρδεμα, και παρά το ότι ο ΕΦΚΑ έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υφίστανται εκκρεμείς οφειλές και άρα η διαδικασία της πώλησης της Hellenic Steel μπορεί να ολοκληρωθεί, το δικαστικό σύστημα σήκωσε τα χέρια ψηλά… Ο δικαστής της έδρας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ Χαλανδρίου στη δικάσιμο της 10ης Δεκεμβρίου και η υπόθεση πήρε νέα δικάσιμο για τις 28 Ιανουαρίου 2019.

Η εξέλιξη αυτή και η αβεβαιότητα για το τι άλλο μπορεί να συμβεί στις 28 Ιανουαρίου (νέα αναβολή;) έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του επενδυτή, αλλά και την ανησυχία των εκκαθαριστών και του ίδιου του Δημοσίου για τη ολοκλήρωση της επένδυσης. Και αυτό διότι ο επενδυτής – αμερικάνικη εταιρία εμπορίου χάλυβα με ισχυρή διείσδυση διεθνώς – έχει την εναλλακτική να στραφεί σε εξαγορές χαλυβουργείων στη γειτονική Ιταλία, εγκαταλείποντας μία επένδυση στην Ελλάδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Τόσα είναι τα κεφάλαια που σχεδιάζει να επενδύσει στην Hellenic Steel μέσα στην προσεχή τριετία, επαναλειτουργώντας το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα δε, ο επενδυτής έχει δεσμευτεί να τακτοποιήσει και το περιβαλλοντικό ζήτημα (δημιουργία ΧΥΤΑ για τα απόβλητα της HS), επενδύοντας για το σκοπό αυτό 6 – 10 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό είναι έτοιμο να υλοποιηθεί με βάση εγκεκριμένη άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει λόγω του ότι η εταιρία ήταν σε εκκαθάριση).

Σημειώνεται ότι η επένδυση στην Hellenic Steel είναι κρίσιμη για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά ευρύτερα για την ελληνική Οικονομία, καθώς το εργοστάσιο (εγκαταστάσεις 1.000 στρεμμάτων) έχει δυναμικότητα παραγωγής 400.000 τόνων χάλυβα και δυνατότητα άμεσης απασχόλησης τουλάχιστον 200 – 300 εργαζομένων.

Είναι ευνόητο δε, ότι η επαναλειτουργία του εργοστασίου θα αποτελέσει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας για πολλά επαγγέλματα γύρω από τον κλάδο της μεταλλουργίας και κυρίως θα μειώσει τις εισαγωγές χάλυβα για τη χώρα. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα χάλυβα της HS (συγκεκριμένα, προϊόντα ψυχρής έλασης, στα οποία η εταιρία είχε σχεδόν το μονοπώλιο) κάλυπταν όλες τις ανάγκες της αγοράς, ενώ τώρα εισάγονται.

Της Νένας Μαλλιάρα

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ