Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT


Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 27 Σεπτεμβρίου στο Annals of Internal Medicine. Pieter H.A.

Ανίχνευση αδενώματος

Ο Wisse, M.D., από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου ADR και PCCRC σε κολονοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από θετικό αποτέλεσμα FIT σε μια πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης. Τα PCCRC ταξινομήθηκαν ως μεσοδιαστήματα, στα οποία ανιχνεύθηκε καρκίνος πριν από τη συνιστώμενη επιτήρηση, ή ως μη διαλειμματική. Συνολικά 362 ενδοσκόποι πραγματοποίησαν 116.360 κολονοσκοπήσεις, με διάμεση ADR 67 τοις εκατό. Οι ερευνητές εντόπισαν 209 μεσοδιαστήματα PCCRC.

Η ADR συσχετίστηκε με το διάστημα PCCRC. για κάθε 1 τοις εκατό αύξηση της ADR, υπήρχε προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 0,95. Ο αναμενόμενος αριθμός μεσοδιαστημάτων διαγνώσεων PCCRC μετά από πέντε χρόνια ήταν περίπου 2,0 ανά 1.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για ενδοσκόπους με ADR 70%, σε σύγκριση με περισσότερες από 2,5, σχεδόν 3,5 και περισσότερες από 4,5 για εκείνους με ADR 65, 60 και 55%. , αντίστοιχα.

«Αυτό υποστηρίζει τη χρήση της ADR ως σημαντικό δείκτη ποιότητας για τους ενδοσκόπους που εκτελούν κολονοσκόπηση σε όλα τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου CRC», γράφουν οι συγγραφείς. “Με βάση το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, ο στόχος ADR για ενδοσκόπους που κάνουν κολονοσκόπηση μετά από θετικό αποτέλεσμα FIT θα πρέπει να αυξηθεί.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ