Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει για μηχανογραφικό και υπολογισμό Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής


Όλες οι αλλαγές που έρχονται για το διδακτικό έτος 2022-2023 στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Αλλαγές έρχονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2023, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του νέου σχολικού έτους και των Πανελλαδικών πριν από την έναρξη των σχολείων.

Οι ημερομηνίες για το διδακτικό έτος 2022-2023

Το διδακτικό έτος 2022-2023 ξεκινά στις 12/9 και ολοκληρώνεται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στις 15/6, σε Γυμνάσια, στις 30/5 τα μαθήματα και στις 15/6 οι εξετάσεις, σε Λύκεια, στις 19/5 τα μαθήματα, στη Γ΄ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στις 30/5, σε Α’ και Β’ Λυκείου οι εξετάσεις στις 15/6.

Η κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία θα διεξαχθεί στις 28/4/2023.

Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπα Σχολεία θα διεξαχθούν στις 29/4/2023.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 2, 6, 8 και 12/6/2023 σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16/6/2023 τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29/6.

Στα Δημόσια ΙΕΚ, οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 12/9/2022 και το έτος κατάρτισης στις 30/6/2023. Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9/9 ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2023

Μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών από την Ουκρανία. Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην εμπόλεμη Ουκρανία, το Υπουργείο μεριμνά ώστε Έλληνες φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε Πανεπιστήμια της Ουκρανίας και συνεχίζουν να φοιτούν κατά το έτος 2022-2023, να μπορούν να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο ή με συναφές αντικείμενο σε περίπτωση μη αντιστοιχίας Τμήμα ελληνικού ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά Τμήμα.

Παράταση ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που λήγουν από την 21η.10.2022 έως την 23η.11.2022, καθώς και ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται για την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ισχύς των οποίων λήγει την 30η.9.2022, μπορούν να παραταθούν έως την 31η.12.2022.

Θέσπιση προθεσμίας καθορισμού του προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τίθεται αποκλειστική προθεσμία για την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ρυθμίσεις για το μηχανογραφικό δελτίο: προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο σε μία φάση, δεδομένου ότι, μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Δείτε ολόκληρο το αρχείο

Οι καινοτομίες στα σχολεία

Η υπουργός παρουσίασε, επιπλέον, τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία:

  • 600 νέοι, μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή
  • 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 2ετία
  • Επέκταση και ενίσχυση Ολοήμερου: από τις 4 στις 5:30 μμ

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Ψηφιακά Εργαλεία: Διαδραστικοί Πίνακες, Σετ Ρομποτικής Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες Ενδοσχολικοί Συντονιστές Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ, για την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που έχουν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία, όπως: Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη + Αγγλικά 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών Εργαστήρια Δεξιοτήτων Αξιολόγηση: 1) σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, 2) εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική “PISA”), 3) εκπαιδευτικών Οριζόντιες Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών Ενισχυτική Διδασκαλία Τράπεζα Θεμάτων Στήριξη μαθητών με αναπηρίες Συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο Αυτονομία Σχολικών Μονάδων Τέλος, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του έτους κατάρτισης στα Δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια που έχει ξεκινήσει ήδη, π.χ. με έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης μελών στα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και φοιτητών στα όργανα εκπροσώπησής τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ