Μελέτη: Οι γυναίκες γιατροί σπάνια κερδίζουν τις υψηλότερες πληρωμές από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών


Μελέτη: Οι γυναίκες γιατροί έλαβαν χαμηλότερη οικονομική αποζημίωση από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους και οι διαφορές στις πληρωμές μεταξύ των δύο φύλων διευρύνθηκαν περαιτέρω από το 2013 έως το 2019, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο JAMA Surgery. Η διατομεακή ανάλυση διεξήχθη από καθηγητές των τμημάτων χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Weill Cornell Medicine. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δημόσια αναφερόμενα στοιχεία από τη βάση δεδομένων Open Payments για να εντοπίσουν τις 15 εταιρείες ιατρικών προμηθειών με τα υψηλότερα έσοδα και τη συνολική αποζημίωση που κατέβαλε η καθεμία στους γιατρούς.

Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες ήταν η Medtronic, η Fresenius, η Abbott, η Stryker και η Novartis.

Οι αποζημιώσεις υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μόνο γενικές πληρωμές, όπως δώρα, δικαιώματα, έξοδα ταξιδιού και διαμονής, καθώς και αμοιβές για συμβουλές και ομιλίες.

Οι γιατροί αποκλείστηκαν εάν ένα σημαντικό ποσοστό της αποζημίωσής τους προέκυπτε από συμμετοχή στην ιδιοκτησία.

Από τις 1050 πληρωμές που πραγματοποίησαν οι εταιρείες κατά την 6ετή περίοδο από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2019, μόλις το 3,1% των υψηλότερα αμειβόμενων ήταν γυναίκες.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες γιατροί αμείβονταν με 41.320 δολάρια, ενώ οι άνδρες γιατροί με 1.226.377 δολάρια. Η διαφορά στη διάμεση αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών ιατρών αυξήθηκε από 54.343 δολάρια το 2013 σε 166.778 δολάρια το 2019.

Το ανδρικό φύλο συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερες πληρωμές μετά την προσαρμογή για την ακαδημαϊκή βαθμίδα, την ειδικότητα και τον αριθμό των άρθρων που δημοσιεύτηκαν.

Ο Mehraneh Jafari, MD, διευθυντής κλινικής έρευνας στο τμήμα χειρουργικής στο Weill Cornell Medicine και ερευνητής της μελέτης, δήλωσε στο Medscape Medical News ότι τα αποτελέσματα ήταν “συγκλονιστικά”.

“Δεν περίμενα τόσο χαμηλά ποσοστά γυναικών ως κορυφαίων εισοδηματιών και το τεράστιο χάσμα πληρωμών”, δήλωσε.

“Για να βρούμε μια κορυφαία [γυναίκα] εργαζόμενη σε εταιρείες, έπρεπε να εξετάσουμε 79 άνδρες, κατά μέσον όρο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες επαγγελματίες και είναι σημαντικό να δείξουμε τις διαφορές εκτός από τον μισθό”.

Εκτός από την αμοιβή, οι γυναίκες που δεν συμμετέχουν στη “σχέση βιομηχανίας-ιατρού” χάνουν “ευκαιρίες δικτύωσης και συνδέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκαιρίες για καθοδήγηση, πρόσβαση στην έρευνα και επαγγελματική ανέλιξη”, αναφέρει η μελέτη.

Η προκατάληψη λόγω φύλου παραμένει σε όλους τους τομείς

Οι γυναίκες γιατροί αναφέρουν εδώ και καιρό ότι κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Η μελέτη JAMA διαπίστωσε ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερη μέση αμοιβή σε όλες τις ειδικότητες, ακόμη και σε γυναικοκρατούμενες ειδικότητες όπως η παιδιατρική και η μαιευτική και γυναικολογία.

Για παράδειγμα, οι άνδρες γυναικολόγοι-μαιευτήρες έλαβαν στον κλάδο τρεις φορές υψηλότερες αμοιβές από τις γυναίκες γυναικολόγους-μαιευτήρες, παρόλο που, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 60% του συνόλου των γυναικολόγων-μαιευτήρων.

Η πιο σημαντική διαφορά στις πληρωμές ήταν στην ορθοπεδική χειρουργική, με τους άνδρες να λαμβάνουν μια μέση γενική πληρωμή ύψους 1.752.573 δολαρίων και τις γυναίκες να λαμβάνουν 24.387 δολάρια.

Άλλοι ανδροκρατούμενοι τομείς, όπως η ουρολογία και η νευροχειρουργική, είχαν επίσης σημαντικές διαφορές στις πληρωμές.

Σε ειδικότητες με υψηλότερη αναλογία γυναικών προς άνδρες, οι γυναίκες εξακολουθούσαν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Από τους 81 χειρουργούς γενικής χειρουργικής με τις υψηλότερες αποδοχές, 44 ήταν γυναίκες και 37 άνδρες.

Ωστόσο, οι άνδρες γενικοί χειρουργοί έλαβαν 12,5 φορές υψηλότερες μέσες γενικές αμοιβές από τις αντίστοιχες γυναίκες (άνδρες 82.678 δολάρια, γυναίκες 6504 δολάρια).

Οι ανισότητες στις αμοιβές επηρεάζουν επίσης την ακαδημαϊκή ιατρική. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ακαδημαϊκοί γιατροί που ήταν καθηγήτριες κέρδιζαν 6,6 φορές λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους που ήταν καθηγητές – και οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι αναπληρώτριες ή επίκουροι καθηγήτριες, ενώ οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να κατέχουν θέσεις πλήρους καθηγητή.

Ο Jafari λέει ότι τα αποτελέσματα αυτά ευθυγραμμίζονται με μια μελέτη του 2016 στην οποία οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν ένα μισθολογικό χάσμα 39% μεταξύ ανδρών και γυναικών ακαδημαϊκών ιατρών, ακόμη και μετά τον έλεγχο πολλαπλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βαθμίδας του διδακτικού προσωπικού, της ηλικίας, των ετών εμπειρίας, της ειδικότητας, της χρηματοδότησης από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH, της συμμετοχής σε κλινικές δοκιμές, του αριθμού των δημοσιεύσεων και των αποζημιώσεων από το Medicare.

“Η επιβάρυνση των γυναικών με τα βάρη της ανισότητας επέτρεψε τη συνέχιση αυτού του φαινομένου”, λέει ο Jafari.

“Οι γυναίκες απλά δεν καλούνται στο τραπέζι και δικαιολογίες όπως η γονιμότητα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Και οι άνδρες έχουν παιδιά”.

Ενώ η Jafari λέει ότι χρειάζονται πρόσθετες μελέτες για να προσδιοριστεί η αιτία των συνεχιζόμενων μισθολογικών ανισοτήτων, τώρα είναι η ώρα να “διορθωθεί το σύστημα”, καθώς περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές ιατρικής στις ΗΠΑ και το ένα τρίτο των γιατρών είναι γυναίκες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ