Σε πλήρη ανάπτυξη το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη


Με γνώμονα το όφελος των ασθενών η Pfizer αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα, επενδύοντας με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) στη Θεσσαλονίκη. Σε μια πόλη που συνδέει τη Δύση με την Ανατολή, διαθέτει ερευνητικά κέντρα και ισχυρά πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στα ερευνητικά προγράμματα.

Με τη χρήση της επιστήμης των δεδομένων και υπερσύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, το CDI «τρέχει» περισσότερα από 200 παγκόσμια projects, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη ζωή των ασθενών.

Για τη στελέχωση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας υποβλήθηκαν 20.000 βιογραφικά. Σήμερα απασχολούνται 420 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτος κατά 30 άτομα, ενώ το 2023 οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 500.

Πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι η λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας θα υποστηρίξει συνολικά μέχρι το 2030, 8.100 θέσεις εργασίας εκτιμώντας ότι η συμβολή του στο ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι της τάξεως των 486 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις του CDI πληρούν όλες τις απαιτήσεις ενός νέου ψηφιακού εργασιακού περιβάλλοντος, με ανοιχτούς χώρους εργασίας, συναντήσεων και δημιουργικότητας. Λιτές αλλά συνάμα κομψές αίθουσες εστίασης, άσκησης και χαλάρωσης για τους εργαζόμενους, πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Το CDI οδηγεί την καινοτομία με περισσότερα από 200 παγκόσμια project, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, ανέφερε ο Επικεφαλής του CDI, Nico Gariboldi, στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στην έδρα του Κέντρου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Gariboldi, με τις δυνατότητες που παρέχουν οι υπερυπολογιστές, είναι δυνατό να εκτελεστούν σύνθετοι υπολογισμοί με πολλαπλάσιες ταχύτητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού υπολογιστικού χρόνου, κάτι που φαίνεται να αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων.

«Άλλες λύσεις αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και υποστηρίζουν τις ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών να ελέγχουν πιο γρήγορα την ποιότητα και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημαντικά ταχύτερα από άλλες μεθόδους», τόνισε ο επικεφαλής του CDI.

Στόχος του CDI είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας που διαθέτει η χώρα μας αναπτύσσοντας συνεργασίες και συμπράξεις που έχουν αναπτυχθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες και startups.

Μετά από αξιολόγηση 100 ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα επιλέχθηκε η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και με ελληνικές startup εταιρείες.

Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI.

Νέο πρόγραμμα για την εγγραμματοσύνη των ασθενών

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκε το νέο project του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer με τη Medoid Al, η οποία πριν ένα χρόνο διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή», που διοργάνωσε το CDI σε συνεργασία με το Elevate Greece και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.  Στο επίκεντρο της συνεργασίας τους η προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς.

Πρόκειται για μια καινοτομία, η οποία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνεται η απλοποίηση των επιστημονικών κειμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η εγκυρότητα και η ακρίβειά τους.

Παράλληλα το CDI αναπτύσσει «έξυπνες» εφαρμογές με στόχο την υποστήριξη της υγείας των ασθενών.

Ο ευφυής πράκτορας, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του EKETA smart assistant, θα απαντά σε ερωτήματα γιατρών και ασθενών σχετικά με φάρμακα και θεραπείες της Pfizer.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής που θα αφορά μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα και θα δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Σε στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται άλλη μια εφαρμογή η οποία θα αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς, για τη διάγνωση προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

«Με τη χρήση έξυπνων κινητών, η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος», ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας.

«Κλειδί» για το αύριο χαρακτήρισαν τη συνεργασία τους με το CDI πανεπιστημιακοί, ερευνητές και start uppers που ένωσαν τις δυνάμεις τους, τονίζοντας ότι η Pfizer είναι ένας κολοσσός, αλλά λειτουργεί με ευελιξία σε ρυθμούς start up.

 

Ειρήνη Κυρίτση

AP Images

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ