Και διακοπές αερίου για αποτροπή μπλακάουτ


Λίγες ημέρες μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream και ενώ η Μόσχα κρατά εδώ και μήνες κλειστές τις στρόφιγγες αερίου σε 12 χώρες της Ευρώπης, ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) απέστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προς έγκριση το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. 

Σε αυτό περιγράφονται επτά καταστάσεις κρίσεων που είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα ροών και επάρκειας φυσικού αερίου στο δίκτυο και τις εθνικές υποδομές. Ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης ενεργοποιούνται τρία επίπεδα συναγερμού με αντίστοιχα μέτρα: «Κατάσταση Συναγερμού 1 – Εγκαιρης Προειδοποίησης», «Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακής» και «Κατάσταση Συναγερμού 3 – Εκτακτης Ανάγκης».

Στο τρίτο επίπεδο προβλέπεται ακόμη και η επιβεβλημένη διακοπή παροχής αερίου στους καταναλωτές, προκειμένου να αποφευχθεί ολικό μπλακάουτ. Κατά σειρά προτεραιότητας είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, έπονται οι περικοπές ή και οι διακοπές εξαγωγών αερίου, ακολουθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι βιομηχανικοί και εμπορικοί καταναλωτές, ενώ τελευταίοι βρίσκονται οι «προστατευόμενοι καταναλωτές», δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα αεροδρόμια και τα δημόσια κτίρια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ