Στην Άνγκελα Μέρκελ το βραβείο τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τίμησε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με το «Βραβείο Νάνσεν 2022» για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης του 2015

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι το βραβείο «Nansen» για το 2022 θα λάβει η πρώην καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Κάθε χρόνο το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα, διπλωμάτη και φιλάνθρωπου Φρίντγιοφ Νάνσεν, πρώτου Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1922, απονέμεται σε ένα πρόσωπο, μια ομάδα ή έναν οργανισμό που έχει υπερβεί το καθήκον του προκειμένου να προστατεύσει πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένους ή απάτριδες.

«Υπό την ηγεσία της τότε ομοσπονδιακής καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία υποδέχθηκε το 2015 και το 2016 περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο – στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Συρία και εν μέσω θανατηφόρας βίας σε άλλες περιοχές.

Τότε, η καγκελάριος είπε: “Ήταν μια κατάσταση η οποία έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία όσο λίγες φορές πριν. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή”. Κάλεσε τους συμπατριώτες της Γερμανούς να απορρίψουν τον διχαστικό εθνικισμό και τους προέτρεψε να είναι “σίγουροι για τον εαυτό τους, ελεύθεροι, συμπονετικοί και ανοιχτόμυαλοι”», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία στην ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι επαίνεσε ακόμη την αποφασιστικότητα της κυρίας Μέρκελ να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο.

«Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν και να ξαναρχίσουν, η ‘Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος (…) Έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ακολουθούν τη σωστή πορεία δράσης και εργάζονται προκειμένου να βρουν λύσεις στις προκλήσεις του κόσμου, αντί να μεταθέτουν απλώς την ευθύνη σε άλλους», τόνισε.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι η πρώην καγκελάριος ήταν «η κινητήρια δύναμη πίσω από τις συλλογικές προσπάθειες της Γερμανίας να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και να τους βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνία, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, απασχόλησης και ένταξης στην αγορά εργασίας».

Για το 2022 η UNHCR τιμά ακόμη περιφερειακά στην Αφρική την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης Mbera Fire Brigade από πρόσφυγες στη Μαυριτανία, στην Αμερική την Βινσέντα Γκονζάλες για τα 50 χρόνια υπηρεσίας σε εκτοπισμένους, στην Ασία και στον Ειρηνικό την ανθρωπιστική οργάνωση Meikswe Myanmar και στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή τον ιρακινό γυναικολόγο Ναγκχάμ Χασάν, ο οποίος παρέχει ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Όλα τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 10 Οκτωβρίου. Φέτος συμπληρώνονται επίσης 100 χρόνια από την εισαγωγή του «διαβατηρίου Νάνσεν», του εγγράφου ταυτοποίησης για πρόσφυγες – πολλοί εκ των οποίων απάτριδες – με το οποίο μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός συνόρων σε αναζήτηση εργασία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ